Роде чека ново гнијездо

К. Ћ.
Роде чека ново гнијездо

Братунац - За роде, које више од деценију бораве у дворишту Дома здравља у Братунцу, изграђено је ново гнијездо.

Иницијативу љубитеља птица за изградњу новог гнијезда подржали су братуначки привредници, који су изградили стуб и метално гнијездо на мјесту на којем је дотрајао дрвени стуб.

- Током изградње објекта Дома здравља дошло је до оштећења стуба на којем су роде направиле гнијездо. То се, на срећу десило када су оне одлетјеле у топлије крајеве - рекао је Бранко Филиповић, који је велики заљубљеник у природу и који је годинама пратио роде и њихове младе. Многи су, каже, били забринути да ли ће се роде вратити.

- Роде се враћају сваког прољећа, а на овом мјесту се излегу млади - прича Филиповић. Интересантно је, каже он, посматрати те птиће како уче да лете.

- Најприје рашире крила и подижу се неколико метара изнад гнијезда. Када тај лет савладају, онда лете десетак метара и слијећу на кров Дома здравља. Касније лете до Дрине и Крижевице, гдје налазе храну - истиче Филиповић. Роде су одлетјеле из Братунца, али се, прича овај Братунчанин, једна вратила. Виђена је прије неколико дана код ријеке Крижевице.

- Шалили смо се на рачун тога. Рода се вратила да види докле смо стигли са изградњом њиховог топлог дома - каже Филиповић. Повратку рода посебно се радују братуначки малишани, који често долазе и посматрају их.

- Изградићемо још неколико квалитетних платформи за родина гнијезда на подручју града. Роде су племените птице, које су и симбол новог рађања и живота - закључио је Филиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана