Rijeka nepresušna inspiracija Gradiščana

M. V.
Rijeka nepresušna inspiracija Gradiščana

Gradiška - Sava i njena ljepota nepresušna su inspiracija umjetnika, ali i ljubitelja fotografije, što je pokazalo i konkurs “Sava u objektivu” na koji je pristiglo više od 500 fotografija sa motivima te rijeke i njene okoline.

Organizator konkursa novinar Milan Pilipović iz Gradiške ističe da je svoje fotografije poslalo 60 autora iz Srpske i Hrvatske, a nagrade su dodijeljene u kategorijama profesionalne, arhivske i amaterske fotografije.

- Prvu nagradu u kategoriji profesionalne fotografije osvojio je gradiški fotograf Predrag Zec, dok su drugo i treće mjesto pripali Višeslavu Beriću i Igoru Petroviću, takođe iz našeg grada - naveo je Pilipović.

Fotograf Predrag Zec rekao je da je nagrađena fotografija nastala spontano 2009. godine, kada je radio fotografije za izložbu “Život na Savi”.

- Za fotografe je Sava vječna inspiracija, a najbolje fotografije uz Savu nastaju ujutro ili pred zalazak sunca - dodao je Zec.

I u kategoriji arhivske fotografije sve tri prve nagrade pripale su autorima iz Gradiške, Miodragu Cofi Živanoviću, Mladenu Moravcu i Bošku Grgiću. U kategoriji amaterske fotografije prvo mjesto podijelile su Sanela Merdanović iz Gradiške i Sanja Sigurnjak iz Nove Gradiške, drugo mjesto pripalo je Mileni Erceg iz Gradiške, a treće su podijelili Dubravka Vrsajković iz Nove Gradiške i Marko Ćurić iz Gradiške.

Predsjednik stručnog žirija, profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Drago Vejnović rekao je da su pristigle fotografije bile veoma kvalitetne i da je bilo teško odlučiti koje su najbolje.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je ovaj konkurs pionirski korak saradnje Gradiške i Nove Gradiške, koje imaju jednu rijeku da ih spaja.

- Želimo da širimo međusobno povjerenje ljudi sa obje strane Save i da se zajedno razvijamo, da pokažemo da smo za svaku saradnju koja je u interesu dvije Gradiške. Imamo jedan most koji nas spaja, a nadam se da će našu saradnju poboljšati i izgradnja novog mosta na Savi, koja počinje za nekoliko dana - istakao je Adžić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana