Ријека непресушна инспирација Градишчана

М. В.
Ријека непресушна инспирација Градишчана

Градишка - Сава и њена љепота непресушна су инспирација умјетника, али и љубитеља фотографије, што је показало и конкурс “Сава у објективу” на који је пристигло више од 500 фотографија са мотивима те ријеке и њене околине.

Организатор конкурса новинар Милан Пилиповић из Градишке истиче да је своје фотографије послало 60 аутора из Српске и Хрватске, а награде су додијељене у категоријама професионалне, архивске и аматерске фотографије.

- Прву награду у категорији професионалне фотографије освојио је градишки фотограф Предраг Зец, док су друго и треће мјесто припали Вишеславу Берићу и Игору Петровићу, такође из нашег града - навео је Пилиповић.

Фотограф Предраг Зец рекао је да је награђена фотографија настала спонтано 2009. године, када је радио фотографије за изложбу “Живот на Сави”.

- За фотографе је Сава вјечна инспирација, а најбоље фотографије уз Саву настају ујутро или пред залазак сунца - додао је Зец.

И у категорији архивске фотографије све три прве награде припале су ауторима из Градишке, Миодрагу Цофи Живановићу, Младену Моравцу и Бошку Гргићу. У категорији аматерске фотографије прво мјесто подијелиле су Санела Мердановић из Градишке и Сања Сигурњак из Нове Градишке, друго мјесто припало је Милени Ерцег из Градишке, а треће су подијелили Дубравка Врсајковић из Нове Градишке и Марко Ћурић из Градишке.

Предсједник стручног жирија, професор на Академији умјетности у Бањалуци Драго Вејновић рекао је да су пристигле фотографије биле веома квалитетне и да је било тешко одлучити које су најбоље.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је овај конкурс пионирски корак сарадње Градишке и Нове Градишке, које имају једну ријеку да их спаја.

- Желимо да ширимо међусобно повјерење људи са обје стране Саве и да се заједно развијамо, да покажемо да смо за сваку сарадњу која је у интересу двије Градишке. Имамо један мост који нас спаја, а надам се да ће нашу сарадњу побољшати и изградња новог моста на Сави, која почиње за неколико дана - истакао је Аџић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана