Radnici u bijeljinskom “Žitoprometu”na čekanju, vlasnik traži kupca

Milijana Latinović
Radnici u bijeljinskom “Žitoprometu”na čekanju, vlasnik traži kupca

Bijeljina - Sudbina zaposlenih u bijeljinskom “Žitoprometu”, koji nisu primili šest plata, trebalo bi da bude poznata za dva mjeseca, do kada je obustavljena proizvodnja, dok čelnici ove mlinsko-pekarske industrije uveliko traže kupca za propalo preduzeće.

Nakon što su ispraznili silose, svu pšenicu prodali i taj novac isplatili ratarima, čelnici “Žitoprometa” zaposlene su u novembru prošle godine poslali na čekanje do februara. Međutim, proizvodnja ni tada nije počela, već je čekanje produženo do 1. aprila.

Predsjednik Sindikalne organizacije “Žitoprometa” Predrag Zarić ističe za “Glas Srpske” da se nije ništa promijenilo u odnosu na kraj prošle godine, te da su radnici sada samo u još većim problemima.

- Osim što nam duguju plate, ni doprinosi nisu uplaćeni pa ne možemo ovjeriti ni zdravstvene knjižice. Nemamo od čega da živimo, a svi imamo i kredite. Rate kasne, banke neće čekati da uprava nađe neko rješenje, mnogi su već tuženi. Mi rješenje ne vidimo, niti više vjerujemo u prazna obećanja - rekao je Zarić.

Naglasio je da je tridesetak radnika do sada dalo otkaze i našlo drugi posao.

- Mislimo da je to cilj uprave, da sami odlazimo kako nam ne bi isplatili otpremnine. Zato odugovlače sa svime - istakao je Zarić.

Vršilac dužnosti direktora “Žitoprometa” Jovana Radovanović kaže da uprava preduzeća konstantno traži rješenje za probleme koji pritišću ovo preduzeće.

- Radnicima se duguju plate, ali tražimo rješenje. Nije tačna priča da mi hoćemo da zaposleni sami odu kako ne bi dobili otpremnine, ali je tačno da su neki otišli svojevoljno - rekla je Radovanovićeva i dodala da ne zna koliko je trenutno zaposlenih u ovom preduzeću.

Vlasnik preduzeća Slobodan Pavlović rekao je za “Glas Srpske” da traže izlaz iz trenutne situacije i da bi sve uskoro trebalo da bude riješeno.

- Radimo na tome da prodamo preduzeće ili da ga dokapitalizujemo ukoliko banka odobri kredit. Ima zainteresovanih kupaca i vjerujem da će ove sedmice sve biti završeno. Pojavila su se dva ili tri kupca, pa ćemo vidjeti - rekao je Pavlović, ali nije htio da precizira po kojoj cijeni bi prodao preduzeće.

Da je bijeljinski gigant u sve većim problemima, potvrđuju i tužbe kojima poslovni partneri ovog preduzeća nastoje da naplate svoja potraživanja.

Preduzeće “Raca” iz Zrenjanina proteklih dana pokrenulo je sudski spor protiv “Žitoprometa” zbog duga od oko 800.000 maraka.

Štrajk

Predrag Zarić ističe da je oko 150 zaposlenih, koliko ih trenutno ima, razmišljalo i o stupanju u štrajk, ali su od te ideje odustali.

- Ako bismo stupili u generalni štrajk, morali bismo svaki dan dolaziti u firmu, a novca za gorivo i prevoz nemamo, zbog čega smo odustali - rekao je Zarić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana