Пусто појилиште Кушметовац

С. М.
Пусто појилиште Кушметовац

Рогатица - Корита изграђена на извору издашног врела Кушметовац, на Старој Борики код Рогатице, тамо гдје је давне 1903. године своје битисање започела сада већ бивша ергела коња босанско-брдске и арапске пасмине, данас су пуста и неискористива.

Извор је адаптиран за појење више десетина грла и друге стоке из околних села, са сјетом причају носталгичари са Борика, а сада је дошло модерно доба, аутомобили и техника за обраду земље, па су коњи губили на значају.

То је био, сматра се, разлог да се из године у годину смањивао и број грла на ергели, а са њима и интересовање за објекте врела Кушметовац.

Зуб времена одрађивао је своје. Посебно су страдала корита, из којих су коњи пили воду, па су и она доживјела судбину ергеле, која је ове године отишла у легенду, послије скоро 120 година постојања. Корита су постала руина код којих више нема трагова коњских копита.

- За разлику од њих, врело Кушметовац наставља живот. Подарили су му га општина Рогатица, обезбјеђењем потребног грађевинског материјала и породица Кушић из Старе Борике, која је урадила највећи дио посла - каже предсједник Скупштине општине Рогатица Ђоко Раздољац.

Ако ништа друго, послије свега што је некада било и красило Борике, неки путник намјерник моћи ће ту да се одмори и напије хладне воде са Кушметовца.                                                                                               

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана