Прво социјално предузеће у Бијељини- подршка ромској популацији

Срна
Прво социјално предузеће у Бијељини- подршка ромској популацији

Бијељина - Амбасадор Њемачке у БиХ Кристијана Хоман данас је, приликом посјете Бијељини, заједно са градоначелником Мићом Мићићем предала на употребу пластеник у оквиру првог социјалног предузећа на овом подручју "Агро-план".

Земљиште на којем се налази пластеник обезбиједила је Градска управа, а пластеник и саднице њемачко Друштво за међународну сарадњу и Фондација "Оак".


"Осим стамбеног збрињавања припадника националних мањина, веома је битно да буду створене могућности за њихову интеграцију на тржишту рада. Због тога, задовољство нам је што смо данас предали на употребу пластеник који ће омогућити мањинама, у овом случају ромској популацији, да раде и живе од свог рада", рекла је Хоманова.

Она је захвалила градоначелнику Бијељине што је подржао пројекат Друштва за међународну сарадњу, као и за његов допринос да Бијељина буде град на који треба да се угледају и друге локалне заједнице када је ријеч о интеграцији националних мањина.

Градоначелник Мићо Мићић истакао је да се у Бијељини подразумијева равноправност мањина.

"Ромска мањина има посебну привилегију што у Бијељини постоји Удружење за промоцију образовања Рома жОтахаринж, са којим Градска управа већ годинама успјешно сарађује, све са циљем побољшања стандарда живота ове популације. Највише напора улажемо у образовање Рома, и то да припадници ове популације буду равноправни у образовном систему", истакао је Мићић.

Он је указао да је отварање овог социјалног предузећа још један корак у интеграцији националних мањина у Бијељини, те изразио наду да ће предузеће успјешно пословати и обезбиједити егзистенцију великом броју ромских породица.

Предсједник "Отахарина" Драган Јоковић рекао је да је предузеће "Агро-план" већ почело да ради и има десетак запослених.

"Већ смо убрали прво рано поврће, а сада су у пластенику засађене саднице црвене паприке и парадајза. Ово није лак посао, земљораднички послови су врло захтјевни, али очекујемо да наша предност буду погодни услови које имамо, добар пластеник и плодно земљиште које смо добили на кориштење од Градске управе, као и помоћ из Њемачке", навео је Јоковић.

Он је додао да је циљ да се производи добро продају, будући да је то здрава храна која није третирана пестицидима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана