Прослављено 1.000 година од оснивања Охридске архиепископије

Срна
Прослављено 1.000 година од оснивања Охридске архиепископије

Цетиње - У Битољу је јуче обиљежено 1.000 година од оснивања Православне охридске архиепископије. Тим поводом служена је Света архијерејска литургија.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је присуствовао обиљежавању јубилеја у Битољу, рекао је да Охридска архиепископија имала изузетну улогу кроз историју у цркви.


“Она је мајка црква свих словенских цркава...Одавде је Јеванђеље кренуло међу све словенске народе. И хвала Богу, поред свих страдања и распећа, Јеванђеље Христово се и данас свједочи”, поручио је митрополит Амфилохије.

Он је рекао да, нажалост, то распеће траје и данас и да су осим Охридске архиепископије, распете и друге цркве, попут оне у Украјини, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

“Тамо се догађа велико страдање и братоубилаштво. Оно је плод оне братоубилачке и богоубилачке идеје рођене са бољшевизмом”, рекао је митроплит Амфилохије.

Прослави у Битољу је присуствовао и Марко Николић из Канцеларије за вјере Владе Србије.

Православна охридска архиепископија је аутономна црква под јурисдикцијом Српске православне цркве. То је једина канонски призната православна црква на тлу Македоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана