Производи породицe Станојевић из фочанских гора рај за непце

Радмила Ђевић
Производи породицe Станојевић из фочанских гора рај за непце

Фоча - Дуже од деценије породица Станојевић из Фоче живи од прераде шумских плодова у сласне домаће прерађевине, које су својим укусом и искључиво природним састојцима пронашле пут до бројних купаца широм БиХ.

Џемови, разне врсте слатка, али и ликери и сирупи од боровнице, шипка, дрењка, бруснице, купине и вишње, потекли из кућне радиности Миланка и Велинке, све више освајају домаће тржиште.

Када је након послијератних дешавања и нестанка предузећа у процесу приватизације Миланко Станојевић остао без посла, окренуо се сакупљању шумских плодова како би својој породици обезбиједио егзистенцију. Заједно са супругом Велинком, са фочанских планина, пропланака и гора годинама убире плодове и самоникло биље, прерађујући их у домаће специјалитете. Мини производни погон направили су у подруму куће у фочанском приградском насељу Баљево Поље. Како је вријеме одмицало, идеја о озбиљној производњи све више је расла.

- Кренули смо у набавку машина, које су олакшале производњу. Од десетина дошли смо на хиљаде тегли џемова, флаша сокова, и ликера. Циљ нам је искључиво производ на природној бази. Задовољни смо јер је све наш рад. Није неко богатство, али када бих вам рекао да од рата нисам примио плату преко банке, већ зарађивао само бавећи се овим послом, не могу да не будем задовољан - искрен је Станојевић.

Тако је ова породица од сакупљања плодова, уз умрежавање са локалним становницима, основала и Удружење жена "Зеленгора", које већ годинама окупља мале произвођаче, посебно из руралних подручја, омогућавајући им сигуран пласман производа и препознатљивост на тржишту.

Кроз Удружење, подстицаје ресорног министарства и кредитно задужење, успјели су да набаве механизацију, која им је подигла производњу и олакшала рад.

- Набавили смо механизацију, пасирку, сушару, дупликаторе, пресу и млин за воће, а простор у кући смо мало уредили. Има ту још посла, али важно је да су наши производи здрави, без хемијских примјеса и од ручно убраних плодова, чиме су наши купци изузетно задовољни - додаје Станојевић.

Преко пијаце, сајмова, радионица стигли су и до наруџби у великом обиму. Супруга Велинка прича да широк асортиман здравих домаћих производа захтијева свакодневан рад.

- Почињемо од прољећа, брањем разних врста гљива, па онда стиже боровница, брусница, затим шипак, а посљедње купина и шљива. Од тога правимо џемове, сокове, сирупе и слатка. Потражња је велика, а сада се највише тражи џем од шипка - прича вриједна домаћица.

Ови борбени и храбри људи окосницу егзистенције фокусирали су на сопствене капацитете и десет прстију, доказујући да у тешким временима нема сједења скрштених руку и чекања да неко други помогне.

Планови

Осим ширења производње, Станојевићи планирају да уреде објекат и набаве додатну механизацију и опрему.

- Требаће нам хладњача мањег капацитета да бисмо могли лагеровати плодове. Могу да се похвалим сарадњом са ресорним министарством, које нам је помогло при набавци машина. Задовољни смо подстицајима и подршком - каже Станојевић и додаје да, са друге стране, подстицаји и помоћ локалне управе за сада изостају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана