Приказан филм Сеобе се настављају вечно

Срна
Приказан филм Сеобе се настављају вечно

Бањалука - У Бањалуци је вечерас приказан документарни филм аутора Бошка Милосављевића "Сеобе се настављају вечно" у којем су обрађени историјски подаци о српском народу о којима се мало зна.

Продуцент филма Милан Кићевац рекао је да филм на занимљив начин говори о животу Срба и њиховим светињама на просторима Угарске.


"Надам се да ћемо успјети да заинтересујемо публику да сами наставе да откривају неке скривене тајне, односно да почну да истражују теме о којима нас у школи нису подучавали из историје", рекао је Срни Кићевац.

Он је додао да се у филму, осим о сеобама, говори о Србима и значају који су оставили на територији Угарске.

"Филмови које радим откривају поједине личности које су биле од изузетног значаја за српску и руску историју, те се у њима обрађују теме које говоре о времену када су Срби били поштовани и цењени у Угарској и када су оставили великог трага", рекао је Кићевац.

Проректор Универзитета у Бањалуци Лука Кецман рекао је да је пројекцију филма организовала Академија наука и умјетности у Бањалуци ради ширења међусобне размјене културолошких вриједности које се стварају у Пешти и Бањалуци.

"Овај филм говори о мало познатим детаљима из српског народа који су првенствено у вези са простором Будимпеште и Сент Андреје, односно од Косова наовамо", рекао је Кецман.

Он је истакао значај овог филма, јер се у историји све понавља, те оцијенио да је прича филма опомињућа.

Према његовим ријечима, пројекција филма организована је у сарадњи са представницима задужбине Текелијанум и српске црквене општине у Будимпешти.

Текелијанум је задужбина коју је основао Сава Текелија 1838. године у Пешти с циљем да се у њој школују сиромашни и најбољи српски ђаци и студенти из свих крајева гдје су живјели Срби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана