“Приједорпутеви” иду на суд због неравне писте

Снежана Тасић
“Приједорпутеви” иду на суд због неравне писте

Приједор - Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић најавио је могућност покретања судског поступка против предузећа које је изабрано за извођача радова на изградњи писте на аеродрому Урије код Приједора с обзиром на то да писта није урађена по стандардима.

Он је подсјетио да је посао за изградњу писте на аеродрому Урије добило велико предузеће са великим референацама “Приједорпутеви”, да је оно увело подизвођача и да је највећи проблем што тај подизвођач није имао професионалну нивелациону летву за равнање горњег нивоа писте.

- Обраћали смо се и претходни градоначелник и ја “Приједорпутевима” да пресвуку ту неравну горњу површину писте асфалтом. Било нам је обећано, а након пола године је речено да је то прескупо и да они не могу то радити. Тај процес ће завршити на суду јер нема другог рјешења - рекао је Ђаковић.

Нова писта била је дио прекограничног пројекта ЦАН финансираног из претприступних фондова ЕУ у којем су, осим БиХ, учествовале Италија, Словенија, Хрватска, Србија и Црна Гора, а чији циљ је био модернизација малих аеродрома.

- У Приједору је то била изградња једне хале за авионе, а накнадно нам се пред крај пројекта указала прилика за средства да буде урађена асфалтна писта. Сви други објекти су добили проходност, али писта није добила позитивно техничко мишљење - појаснио је Ђаковић.

Осим хангара и писте, приједорски аеродром добио је и рулну стазу, видео-надзор, опрему за одржавање, компјутере, радио-опрему и опрему за три авиона. Вриједност дијела пројекта реализованог у Приједору је 400.000 евра уз учешће града од 15 одсто. Пројекат је завршен 2016. године, али је Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ дала негативно мишљење за равност површине писте.

Из “Приједорпутева” јуче је стигло писмено обраћање у којем је истакнуто да се извођач од самог почетка пројекта сусрео са некомплетношћу пројектне документације која није била на законском нивоу потребном за извођење радова јер је у питању нека врста пројекта легализације, а самим тим у пројекту нити су постојале геодетске подлоге нити технички услови извођења.

Извођач је, како тврде, радове завршио према теренским условима који су били врло сложени, поготово са аспекта земљане подлоге која се морала додатно стабилизовати геотекстилом.

- Током извођења радова као ни након тога Надзорна служба ниједним актом ни уписом у грађевинском дневнику није дала упозорење на било шта па и на равност бетонске површине - навели су из “Приједорпутева”.

Аероклуб

Чланови Аероклуба Приједор сложни су у мишљењу да све што се прави и гради треба да буде у функцији те да град и извођач радова треба да дођу до договора и рјешења овог питања.

- Незадовољни смо што то питање до сада није ријешено. Недостатак на писти се не осјећа кад су у питању спортска такмичења која се одвијају на аеродрому, али би за привреду и туризам града било добро да писта буде у функцији - истичу из Аероклуба Приједор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана