Previranja u Skupštini opštine Teslić: Miličević bez većine,strahuje za fotelju

Anita Janković-Rečević
Previranja u Skupštini opštine Teslić: Miličević bez većine,strahuje za fotelju

Teslić - Načelnik Teslića Milan Miličević priznao je da više nema podršku u lokalnom parlamentu, a strahuje i od opoziva, što bi se, kako kažu njegovi politički protivnici, moglo i desiti, ako se ukaže potreba.

Miličević je na jučerašnjoj konferenciji za medije podsjetio da opštinska vlast nije dobila podršku odbornika na posljednje dvije sjednice Skupštine opštine, te istakao da se SDS ne nalazi u novoj skupštinskoj većini.

- Na protekle dvije sjednice sprovođeno je pravno nasilje, pogotovo na posljednjoj, kada je smijenjen kadar SDS-a, načelnik Odjeljenja za urbanizam Nikola Stokić i direktor Doma zdravlja Mladen Kovanušić - tvrdi Miličević. Ocijenio je da su ova rješenja protivzakonita i da će o njima odlučivati nadležni sudovi i ministarstva, budući da je pokrenuta pravna procedura. Takođe, smatra da skupštinske odluke ne idu u korist lokalnoj zajednici.

- Interesne grupe i pojedinci koji su sebi uzeli za pravo da donose odluke na skupštini i tako uspore funkcionisanje Teslića, moraju da snose odgovornost - poručio je Miličević i najavio da će preduzeti sve mjere da skupštinske odluke sa posljednje sjednice budu izuzete od izvršenja do donošenja konačnih sudskih presuda.

Miličević kaže da je sasvim moguće da na narednoj sjednici lokalnog parlamenta bude pokrenuto i pitanje njegovog opoziva sa mjesta načelnika opštine.

Zamjenik načelnika Teslića Milovan Stanković smatra da će novonastala situacija ugroziti započete infrastrukturne projekte, a kao odgovorne za to navodi odbornike PDP-a, jedan broj odbornika koji su se deklarisali kao nezavisni, te DNS i SNSD.

Šef kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Teslić Mišo Stojanović ističe da je od svih Miličevićevih tvrdnji tačna jedino ona da više nema skupštinsku većinu i podršku odbornika.

- Načelnik trenutno ima samo podršku nekolicine odbornika iz SDS-a i SDA, a nova skupštinska većina biće formirana ako zaključimo da je to u interesu građana, međutim još nismo razgovarali o tome - rekao je Stojanović. On je istakao da nije razgovarano o opozivu Miličevića, ali naglašava da će se o tome razmišljati ukoliko se ukaže potreba.

Izjavu Miličevića da će učiniti sve da odluke donesene na posljednjoj sjednici ne budu izvršene, Stojanović je ocijenio kao veoma opasne.

- Načelnik time direktno krši volju odbornika i mi ćemo učiniti sve što je u okviru zakona da te odluke budu sprovedene - rekao je on i dodao da se slaže sa Miličevićevim tvrdnjama da su odluke donesene u dosluhu sa interesnim grupama, ali samo ako su te grupe građani Teslića.

Naveo je da duže vrijeme postoji nezadovoljstvo radom opštinskog Odjeljenja za urbanizam i Doma zdravlja, uprkos “hvalospjevima” o radu ove zdravstvene ustanove, gdje je, kako ističe, “evidentiran i mobing nad radnicima”.

Stojanović je najavio da se na ovome neće zaustaviti, te da će u narednom periodu biti preispitan rad i drugih odjeljenja, odnosno ustanova.

Odbornik PDP-a Radojica Todić je rekao da, ako načelnik opštine misli da nema skupštinsku većinu, to je onda njegov stav.

Skupština opštine Teslić 7. juna je razriješila dužnosti Stokića i Kovanušića, kao i članove Upravnog odbora Doma zdravlja. Za razrješenje su glasali odbornici SNSD-a, PDP-a, DNS-a, SP-a, SDP-a, Nezavisnog kluba odbornika i Srpske radikalne stranke - “Srpska u sigurne ruke”, dok su protiv bili odbornici SDS-a, a uzdržani odbornici SDA.

Imenovanja

Za novog direktora teslićkog Doma zdravlja imenovan je Đurađ Trivunović, koji je prije toga podnio neopozivu ostavku na funkciju načelnika opštinskog Odjeljenja za finansije. Miličević je naveo da je Trivunović isključen iz SDS-a. Na čelo Odjeljenja za urbanizam imenovana je Branka Đorđić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana