Превирања у Скупштини општине Теслић: Миличевић без већине,страхује за фотељу

Анита Јанковић-Речевић
Превирања у Скупштини општине Теслић: Миличевић без већине,страхује за фотељу

Теслић - Начелник Теслића Милан Миличевић признао је да више нема подршку у локалном парламенту, а страхује и од опозива, што би се, како кажу његови политички противници, могло и десити, ако се укаже потреба.

Миличевић је на јучерашњој конференцији за медије подсјетио да општинска власт није добила подршку одборника на посљедње двије сједнице Скупштине општине, те истакао да се СДС не налази у новој скупштинској већини.

- На протекле двије сједнице спровођено је правно насиље, поготово на посљедњој, када је смијењен кадар СДС-а, начелник Одјељења за урбанизам Никола Стокић и директор Дома здравља Младен Кованушић - тврди Миличевић. Оцијенио је да су ова рјешења противзаконита и да ће о њима одлучивати надлежни судови и министарства, будући да је покренута правна процедура. Такође, сматра да скупштинске одлуке не иду у корист локалној заједници.

- Интересне групе и појединци који су себи узели за право да доносе одлуке на скупштини и тако успоре функционисање Теслића, морају да сносе одговорност - поручио је Миличевић и најавио да ће предузети све мјере да скупштинске одлуке са посљедње сједнице буду изузете од извршења до доношења коначних судских пресуда.

Миличевић каже да је сасвим могуће да на наредној сједници локалног парламента буде покренуто и питање његовог опозива са мјеста начелника општине.

Замјеник начелника Теслића Милован Станковић сматра да ће новонастала ситуација угрозити започете инфраструктурне пројекте, а као одговорне за то наводи одборнике ПДП-а, један број одборника који су се декларисали као независни, те ДНС и СНСД.

Шеф клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Теслић Мишо Стојановић истиче да је од свих Миличевићевих тврдњи тачна једино она да више нема скупштинску већину и подршку одборника.

- Начелник тренутно има само подршку неколицине одборника из СДС-а и СДА, а нова скупштинска већина биће формирана ако закључимо да је то у интересу грађана, међутим још нисмо разговарали о томе - рекао је Стојановић. Он је истакао да није разговарано о опозиву Миличевића, али наглашава да ће се о томе размишљати уколико се укаже потреба.

Изјаву Миличевића да ће учинити све да одлуке донесене на посљедњој сједници не буду извршене, Стојановић је оцијенио као веома опасне.

- Начелник тиме директно крши вољу одборника и ми ћемо учинити све што је у оквиру закона да те одлуке буду спроведене - рекао је он и додао да се слаже са Миличевићевим тврдњама да су одлуке донесене у дослуху са интересним групама, али само ако су те групе грађани Теслића.

Навео је да дуже вријеме постоји незадовољство радом општинског Одјељења за урбанизам и Дома здравља, упркос “хвалоспјевима” о раду ове здравствене установе, гдје је, како истиче, “евидентиран и мобинг над радницима”.

Стојановић је најавио да се на овоме неће зауставити, те да ће у наредном периоду бити преиспитан рад и других одјељења, односно установа.

Одборник ПДП-а Радојица Тодић је рекао да, ако начелник општине мисли да нема скупштинску већину, то је онда његов став.

Скупштина општине Теслић 7. јуна је разријешила дужности Стокића и Кованушића, као и чланове Управног одбора Дома здравља. За разрјешење су гласали одборници СНСД-а, ПДП-а, ДНС-а, СП-а, СДП-а, Независног клуба одборника и Српске радикалне странке - “Српска у сигурне руке”, док су против били одборници СДС-а, а уздржани одборници СДА.

Именовања

За новог директора теслићког Дома здравља именован је Ђурађ Тривуновић, који је прије тога поднио неопозиву оставку на функцију начелника општинског Одјељења за финансије. Миличевић је навео да је Тривуновић искључен из СДС-а. На чело Одјељења за урбанизам именована је Бранка Ђорђић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана