Преминуо Младен Стојановић, синовац доктора Младена

Срна
Преминуо Младен Стојановић, синовац доктора Младена

Приједор - У Минхену је у 75. години преминуо Младен Стојановић, синовац чувених Приједорчана доктора Младена и академика Сретена Стојановића. Ријеч је о човјеку који је дао велики допринос остваривању идеје о Спомен-кући Стојановића, која је као својеврсна историјска прича о овој породици обновљена 2007. године, уз помоћ тадашње општине Приједор.

За немјерљив допринос у остваривању те идеје и прикупљању музејских експоната, Стојановић је проглашен за почасног грађанина Приједора 2013. године.

Он је тада новинарима изјавио да му је овим признањем указана велика част, као и његовим прецима и потомцима.

"Пропутовао сам доста свијета, упознао много људи и култура, али овај крај и људи су моја духовна баштина која се не може изгубити. Коријене никада не можемо да заборавимо. Ко зна ко је и одакле долази, зна и куда иде. Ово признање обавезује да вас ми, Стојановићи, свуда у свијету достојно представљамо", поручио је тада Стојановић.

Младен Стојановић рођен је 1943. године у Приједору, гдје је завршио основну школу, а потом се, због посла оца Велимира, преселио у Бањалуку, у којој је остао до 1992, када одлази у Минхен, гдје наставља живот са породицом.

Био је истакнути спортиста и кошаркашки тренер, те почасни предсједник Кошаркашког клуба "Швабинг" из Минхена.

Везе овог потомка чувене породице Стојановић са Приједором биле су редовно одржаване, каже приједорски хроничар Миленко Радивојац, додајући да је Младен био савјест своје породице у настојању да се сачува сјећање на њихове чувене претке.

"Он је годинама покушавао да буде спона градских власти Приједора и ове породице како би умјетничка збирка и поставка у њиховој спомен-кући била што више обогаћена. Један од посљедњих експоната био је бронзани рељеф `Филип Вишњић`, рад његовог стрица Сретена, што је само један у низу предмета и умјетничких дјела која његовом заслугом красе ову историјску збирку", напомиње Радивојац.

Младен Стојановић је 2012. године пренио кости свог покојног оца Велимира из Бањалуке у Приједор, у породичну гробницу, будући да је и сам био емотивно везан за Приједор.

Датум сахране Младена Стојановића још није познат, наводи Радивојац, с обзиром на то да је потребно испоштовати процедуру пребацивања његових посмртних остатака, пошто ће, према својој жељи, бити сахрањен у породичну гробницу Стојановића на приједорском градском гробљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана