Представници Универзитета потписали међуинституционални споразум

Срна
Представници Универзитета потписали међуинституционални споразум

Мостар - У Мостару је данас одржан Трећи ректорски форум југоисточне Европе и западног Балкана на коме су представници више од 30 универзитета потписали академски међуинституционални споразум који предвиђа сарадњу на подручју научноистраживачког рада, високог образовања, као и сарадњу на креирању заједничких наставних циклуса и пројеката.

Ректор Свеучилишта у Мостару Зоран Томић рекао је новинарима да је на овом форуму закључено да је унутар универзитета потребна боља организација, те да је важно да универзитети из југоисточне Европе своју визију развоја високог образовања и научноистраживачког рада понуде великим конференцијама као што су берлинска, лондонска, паришка.

"Желимо наступити заједнички, а како бисмо то успјели договорили смо снажну организацију и проток свих информација унутар универзитета који учествују у ректорском форуму", рекао је Томић.

Он је нагласио да је ова конференција дала велики заокрет развоју високог образовања на подручју југоисточне Европе и западног Балкана.

У оквиру Ректорског форума формиран је и стални секретаријат који ће координисати свим активностима ове организације.

Ректор Универзитета у Сарајеву Рифат Шкријељ рекао је да је на форуму договарано да ће отвореност, умреженост и повезаност са европским простором високог образовања и науке бити интензивнија, те да ће наступи на будућим заједничким пројектима бити оријентација универзитета учесника форума.

Ректор Универзитета у Београду Иванка Поповић нагласила је да је овај форум важан како би се искористила и размијенила искуства у настави и научним истраживањима.

"Важно је да покушамо властитим средствима и властитим погоном унаприједити квалитет наших активности. Имајући у виду да је берлински процес успорен, мислим да је важно да радимо сами за себе како бисмо унаприједили позиције својих универзитета и свеучилишта, да на тај начин достигнемо циљеве које смо поставили", рекла је новинарима Поповићева.

Ректор Свеучилишта у Мостару Зоран Томић потписао је билатералне споразуме с ректором Универзитета у Београду Иванком Поповић, ректором Универзитета у Крагујевцу Ненадом Филиповићем и ректором Универзитета "Свети Климент Охридски" у Битоли Сашом Коруновским.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана