Потребна помоћ за породицу Кос: Воду за купање дјеце грије у лонцу

nezavisne.com
Потребна помоћ за породицу Кос: Воду за купање дјеце грије у лонцу

Бањалука - Породици Кос, коју чини самохрана мајка са двоје малољетне дјеце, који живе као подстанари у оронулим просторијама у бањалучком насељу Лазарево, потребна је помоћ.

Самохрана мајка, која није жељела да јој јавно наводимо име, каже да се бори на разне начине како би преживјела и својој дјеци обезбиједила достојан живот.

“Моја дјеца су ми највећа крила и срећа. Дају ми снагу да се борим за њих”, рекла је ова мајка, која није запослена.

Дрва за зиму каже да је набавила, али да за њима увијек има потребе јер, како нам је рекла, било је хладних дана када је пронађени огранак на улици доносила кући како би огријала своје малишане.

“Воду за купање загријавамо у лонцу на шпорету, јер бојлер није најисправнији и могла би да нас удари струја”, рекла је самохрана мајка и истакла да је најгоре то што нема свој кров над главом.

Она каже да син има 15 година, а дјевојчици ће ускоро шест, те сваку школску годину планира и до годину дана унапријед како би омогућила најосновније потребе.

“Немамо добре услове за живот, стварно је тешко. Разбија се глава на прољеће шта на јесен, гдје набавити чизме за идућу годину”, каже самохрана мајка.

Она каже да дјеца ипак немају емоционалну тугу, али им недостају неке материјалне ствари, јер осјете и виде услове у којима живе.

“Дјечак је веома интелигентан, воли информатику и спорт, то је његов свијет, њему је потребан нови рачунар. Он воли све спортове, активно је дијете, волио би да има бицикл, воли и фудбал, кошарку, рукомет, али немам новца да плаћам чланарину. Ако дам за чланарину, немам за млијеко и остало”, рекла је ова мајка.

У Центру за социјални рад Бањалука, кажу да је породица Кос корисник права на новчану помоћ за три члана у износу од 199,44 КМ, те да је мајка у овој породици као корисник новчане помоћи остварила право на увећан дјечји додатак у износу од 181,70 КМ за двоје дјеце.

“Она се налази у подршци Центра кроз једнократне новчане помоћи које остварује у складу са Законом о социјалној заштити у току године, а у складу с потребама”, наводе у бањалучком Центру за социјални рад.

Сви заинтересовани који су у могућности да помогну овој породици на било који начин могу да се јаве редакцији “Независних” за контакт с овом породицом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана