Посавско говедо и свиња шишка заувијек нестали

Анита Јанковић-Речевић
Посавско говедо и свиња шишка заувијек нестали

Бањалука - Миграције становништва из села у градове угрозиле су традиционални начин узгоја биљака и животиња, па су неке врсте неповратно изгубљене, попут аутохтоне свиње шишке и посавског говеда, а да би се од нестајања сачувала друге старе сорте морају бити уређени законски оквири у Српској.

Истакнуто је то у петак на представљању Студије о агробиодиверзитету Републике Српске чији је циљ јачање свијести о значају ове области да би од нестајања биле сачуване аутохтоне биљне и животињске врсте.

Директорица Института за генетичке ресурсе и једна од ауторки поменуте студије Гордана Ђурић истакла је да РС у погледу очувања старих сорти нема потребне законе, те да није приступила свим међународним институцијама и споразумима.

- Сврха студије је преглед стања и политика у овој области, те да влади и парламенту буду предложене мјере како да буде сачувано оно што у смислу агробиодиверзитета још нисмо изгубили. Циљ је и да се види шта смо изгубили и представе начини како можемо да обновимо то што имамо за добробит будућих генерација - рекла је Ђурићева.

Она је навела да су генетички ресурси основа за стварање нових генотипова за будућа времена и изазове са којима ће се овдашње становништво суочавати.

Ђурићева је прецизирала да је зачинско ароматично биље најугроженији сегмент биљних генетичких ресурса у БиХ.

- Природна станишта љековитог биља су прилично опустошена зато што РС и ФБиХ немају контролу убирања тих биљака. Потребно је законски уредити област њиховог прикупљања, да би се дефинисало ко може ући у еко-систем и брати биље, те да за то плати накнаду - рекла је Ђурићева.

Професор Природно-математичког факултета у Бањалуци и коаутор студије Драгојла Голуб тврди да су животињски генетички ресурси у неповољнијем положају од биљних.

- Долази до смањења броја јединки, а неке од раса животиња смо неповратно изгубили. Пасмине попут краве буше, босанског брдског коња и свиње мангулице су угрожене због чега је неопходно унаприједити правни оквир у овој области и основати банку гена да би бо заштићен насљедни материјал - истакла је она.

Начелник Одјељења за биљну производњу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саша Лалић истакао је да су генетички ресурси природно богатство које смо наслиједили од предака, због чега смо обавезни да их сачувамо за будуће генерације.

- То ћемо урадити само ако се одговорно и домаћински односимо према њима. С тим у вези, у стратегијама руралног развоја дефинисали смо заштиту и побољшање агробиодиверзитета, очување банке гена биљних и шумских ресурса, као и генетичких ресурса који се односе на сточарство - рекао је Лалић.

Студија

Студија о агробиодиверзитету РС настала је у оквиру трогодишњег програма “Рурални развој кроз интегрисано управљање шумама и водним ресурсима у југоисточној Европи”. Програм је суфинансирала Њемачка агенција за техничку подршку земаља у развоју ГИЗ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана