Посао добијају 83 приправника из регије Бирач

Кристина Ћирковић
Посао добијају 83 приправника из регије Бирач

Братунац - Уговори о запошљавању 60 приправника са високом стручном спремом потписани су петак у оквиру пројекта “Суфинансирање зарада приправника”, који заједнички финансирају Завод за запошљавање РС и општина Братунац.

За реализацију тог пројекта је обезбијеђено 600.000 КМ, од чега је општина учествовала са 160.000.

Представник Завода за запошљавање РС Горан Петровић рекао је да је ове године 109 послодаваца из регије Бирач исказало потребу за 320 радника и обезбијеђено је око милион КМ за пројекте запошљавања дјеце погинулих бораца, маргиналних група и радника који тешко могу доћи до запослења у овој регији.

Напомињући да је овим програмом предвиђено запошљавање маргиналних група и тешко запошљивих особа, он је нагласио да је завод, због захтјева са тржишта рада био принуђен да пронађе додатни новац, да би био повећан број лица из других категорија.

Начелник Братунца Недељко Млађеновић је истакао да је ово година у којој је та општина добила највише радних мјеста, захваљујући Заводу за запошљавање РС.

- На овај начин биће ријешен проблем већине незапослених високообразованих кадрова, који се налазе на евиденцији незапослених особа ове општине - рекао је Млађеновић.

Он истиче да су установе и приватни послодавци исказали велико интересовање за пријем високостручних приправника и да је ове године потписан рекордан број уговора о њиховом запошљавању у привреди, установама и институцијама на подручју Братунца.

Једна од њих је и Божана Грубиша, која ће приправнички стаж одрадити у једној од братуначких школа.

- Прије пола године дипломирала сам на Филолошком факултету Бањалуци. Пресрећна сам што ћу ускоро почети да радим у Братунцу као професор српског језика и књижевности - рекла је Грубиша.

Уговоре о запошљавању у установама и привреди општине Милићи у петак је потписало 17 приправника са завршеним факултетима, а за приправнички стаж у сребреничкој општини уговоре је потписало шесторо младих са високом стручном спремом.  

Власеница

Горан Петровић је у петак у Власеници, у име Завода за запошљавање РС уручио уговоре за осам послодаваца са подручја те општине, којима су одобрена подстицајна средства у износу од 180.000 КМ по програму запошљавања и самозапошљавања за ову годину.

Петровић је рекао да је тај новац обезбијеђен за отварање 31 радног мјеста, претежно у локалним јавним установама, а средства су добила и два лица по програму самозапошљавања.

Млађо Пантић из Власенице, којем је одобрен новац из програма самозапошљавања, каже да ће му подршка добро доћи, јер је остао без посла те да ће новац искористити за улагање у пољопривредну производњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана