Porodica Kušić iz Rogatice zapuštenu ledinu pretvorili u imanje za uzor

Sreten Mitrović
Porodica Kušić iz Rogatice zapuštenu ledinu pretvorili u imanje za uzor

Rogatica - Poljoprivredno gazdinstvo porodice Kušić u Rogatici za kratko vrijeme postalo je primjer kako se od zapuštene ledine zarasle u korov i draču može stvoriti imanje za uzor.

- Sve je počelo prije nepune tri godine. Kupili smo 30-ak dunuma zemlje u Zaganovićima, nepunih tri kilometra od centra - priča Rajko, glava porodice, koji je s porodicom izbjegao iz Sarajeva 1996. godine i vratio se u rodni kraj.  Toj zemlji, kaže, sve je falilo, a najviše ljudska ruka.

- Put do imanja bio je nikakav, nije bilo vode i struje. Mi smo sve to najvećim dijelom obezbijedili i uz nemala novčana ulaganja i maksimalan trud stvorili kutak koji smo godinama željeli - veli Rajko, inače policajac u penziji.

Na nagovor prijatelja i stručnjaka Kušići su pošli u za njih nepoznato - uzgoj malina. Na pet dunuma zemlje 2016. godine posadili su 7.000 sadnica ovog voća. Dobra priprema zemljišta, kvalitetne sadnice i intenzivan rad u malinjaku već u prvoj berbi donijeli su im oko 3,5 tona malina, iako prošla godina nije bila naklonjena malinarima.

Kušići ove godine zadovoljno trljaju ruke jer očekuju duplo veće prinose. Berba je već počela i prve ubrane količine nagovještavaju da će se očekivanja ispuniti.

To, kako kažu, znači i početak vraćanja više desetina hiljada maraka, koliko su uložili u imanje na Zaganovićima, ali i stvaranje podloge za širenje malinjaka.

Planiraju da već na jesen zasade novih pet dunuma malinama, uz ostavljanje prostora i za druge povrtarske kulture. Istovremeno sa proširenjem malinjaka planiraju i izgradnju mini hladnjače za skladištenje malina.

- Da bismo postigli intenzivnu proizvodnju u malinjaku, morali smo obezbijediti sistem za navodnjavanje “kap po kap”, a plan je da uradimo novo, veće spremište za vodu, sa kojim ćemo, nadamo se, imati vodu i u najsušnijem periodu godine - priča Rajkov sin Igor, inače komandir Policijske stanice u Rogatici i predsjednik Opštinskog udruženja malinara “Rogatička malina”.

Zahvaljujući ovoj vrijednoj rogatičkoj porodici izgrađeno je i 400 metara novog puta. Pri tome su, kako kažu, imali pomoć opštine i Šumskog gazdinstava “Sjemeć”.

Pčele

Kušići su, po preporuci iskusnijih uzgajivača malina, na svoje imanje donijeli i pčele.

- Trenutno je naš pčelinjak skroman - tri jaka društva u isto toliko sanduka sa tendencijom povećanja i broja društava i košnica - kaže Igor.

Dodaje da dolazak pčela na imanje ima višestruku korist.

- One su veliki oprašivač malina, a maline kao medonosne biljke nepresušan izvor meda, pa od te simbioze imaju korist i biljke i pčele, a i mi, kroz povećanu proizvodnju meda - ističe Igor. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana