Помоћ предузећима по рецепту из Јапана

Анита Јанковић-Речевић
Помоћ предузећима по рецепту из Јапана

Бањалука - Домаћа предузећа која се суочавају са проблемима у раду или желе да унаприједе пословање од сада ће моћи добити бесплатну стручну помоћ од двадесетак ментора који су прошли обуку по јапанском систему пословања.

Обуку за менторе организовала је Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа уз подршку Јапанске агенције за међународну сарадњу “Џајка”, а током прошле године обуке по јапанској методологији прошла су 23 ментора, од којих је 19 обавило и практични дио пружајући услуге у 17 предузећа широм Српске.

Министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић сматра да ће менторинг систем бити веома значајан за Српску јер ће привредним субјектима омогућити помоћ и стручне услуге лица која су прошла обуку на основу искустава Јапана, једне од најразвијенијих земаља свијета.

- Битна су нам и искуства менторинг система Србије, који важи за један од најбољих у региону, јер ћемо на тај начин омогућити привредним субјектима да лакше рјешавају проблеме - рекао је јуче Петричевић и додао да је група ментора која је прошла обуку оспособљена да знање пренесе и на будуће менторе, чиме ће бити унапријеђено пословање предузећа и олакшано рјешавање проблема на које наилазе у раду.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић истакао је да је у питању нефинансијски вид подршке коју ће агенција пружати домаћим предузећима, те да ће услуге бити бесплатне.

- Ментори ће у предузећима, заједно са њиховим менаџментом или власницима, успостављати дијагнозу проблема које имају и њихове потребе за унапређењем пословања, те заједно дефинисати начине како да буде поправљено или унапријеђено пословање - навео је Ђукић и истакао да је агенција за реализацију овог програма добила подршку ресорног министарства и Владе Српске.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да је домаћим привредницима свака помоћ добродошла, истакавши да је стручна обука и те како потребна многим предузећима.

- Имамо велики број послодаваца који немају квалитетну и адекватну стручну спрему за посао који раде па ће им свака обука или новитети који се примјењују у свијету добро доћи. Нема потребе да измишљамо ништа, довољно је само да примијенимо методе рада који су се у свијету показали као корисни, а Јапан је сигурно једна од земаља од којих се може много научити - рекао је Шкребић.

Представник “Џајке” Такаши Хибино навео је да 90 одсто јапанских привредних субјеката чине мала и средња предузећа која користе менторинг услуге, што значи да је развој тих привредних субјеката значајан за развој економије.

 

Избор најбољег ментора

 

У организацији Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа јуче је у Бањалуци одржана и манифестација “Избор најбољих ментора у РС у 2018. години”. Најбољи ментори бирани су на основу презентације о услугама у предузећу чију су успјешност оцјењивали присутни. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана