Полицијски оркестар МУП-а: Тактови “Моје Републике” буде најјаче емоције

Милијана Латиновић
Полицијски оркестар МУП-а: Тактови “Моје Републике” буде најјаче емоције

Бањалука - Осјећај када се обуче свечана униформа и засвира “Моја Република” не може се упоредити ни са чим другим, а осим наше, увјежбали смо и тактове руске химне и велика част била би нам да је одсвирамо пред предсједником Руске Федерације Владимиром Путином.

Истиче ово, сабирајући утиске са досадашњих наступа, кларинетиста Полицијског оркестра Министарства унутрашњих послова (МУП) РС Александар Јовановић.

С поносом за “Глас Српске” истиче да је велика част бити дио овог лименог дувачког састава, који још није прославио ни први рођендан, али је већ постао један од симбола не само МУП-а, већ и Српске. 

Оркестар је основан у децембру 2017. године, а публика је први пут имала прилику да га чује 9. јануара ове године, на прослави Дана Републике, када су једночасовним наступом у свечаном дефилеу побрали громогласне аплаузе. Наступи су се низали један за другим, од Свјетског дана музике, обиљежавања 100. годишњице од побједе у Првом свјетском рату, до дочека високих руских званичника.

- Сви наши наступи били су веома запажени. Задовољна лица грађана који нас слушају за нас су обавеза да будемо још бољи. Највећа част је свирати химну наше Републике. То је посебан осјећај и тешко је описати какву љубав и енергију свако од нас тада осјећа - рекао је Јовановић, који је члан и Бањалучке филхармоније.  

Осим химне, корачница и маршева, који су незаобилазни на њиховом репертоару, Полицијски оркестар свира и родољубиве пјесме “Тамо далеко”, “Креће се лађа француска” као и “Пукни, зоро” која је, како у шали кажу, постала незванична химна МУП-а Српске.

Иза сваког успјешног наступа је много труда и заједничког рада, како би њих 20, међу којима је пет припадница љепшег пола, звучали као једно.

Диригент Душан Покрајчић истиче да му је задовољство да ради са талентованим музичарима који су свако понаособ виртуози на инструментима које свирају.

- Важно је познавати инструмент, технику свирања и вољети музику. Вјежбамо редовно и, без обзира на то пред ким ћемо свирати, трудимо се да сваку композицију изведемо најбоље што знамо - рекао је Покрајчић.

За оне који воле музику и којима су ноте и мелодије начин живота ниједна композиција не пада тешко. Ипак, мелодије које су драже срцу, како кажу чланови оркестра, савладавају много брже. Припремајући се за дочек предсједнице Горњег дома парламента Руске Федерације Валентине Матвијенко, за седам дана научили су да свирају руску химну. Неколико мјесеци касније, у њиховом наступу уживао је и министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров.

- Позитивна трема пред сваки наступ је незаобилазна,  а свако наше извођење до сада испраћено је аплаузом. Посебан је осјећај када вам аплаудира Лавров док изводите руску химну. То је било невјероватно и дало нам вјетар у леђа да наставимо још боље. Увјежбали смо руску химну и чекамо предсједника Путина - рекла је за “Глас Српске” координаторка Полицијског оркестра Јелена Атлагић.

Она је нагласила да је основна улога оркестра да служи МУП-у и учествује у обиљежавању свих значајних датума на нивоу РС.

- Углавном смо ангажовани на свим манифестацијама са почасном јединицом МУП-а. Вјежбамо најмање једном седмично по два сата како бисмо увијек били спремни. Већ сада се припремамо за рођендан Републике - казала је Атлагићева и додала да без подршке МУП-а и министра Драгана Лукача, који је препознао идеју и омогућио оснивање оркестра, они данас не би постојали. Полицијски оркестар тренутно увјежбава нови репертоар и, како воле да кажу, гланцају своје трубе, флауте и кларинете да би у сваком тренутку били спремни да публику почасте најљепшим мелодијама. +++

Униформа

Свечана униформа коју на својим наступима носе чланови полицијског оркестра МУП-а РС плијени погледе публике пред којом свирају.

- Веома је занимљиво прошетати градом у свечаној униформи. Вјерујте да није било дјевојке која се није окренула за нама - кроз смијех је рекао Александар Јовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана