Pola opštine dobija nove puteve

Dejan Jovičić
Pola opštine dobija nove puteve

Srbac - Razvijena putna infrastruktura osnovni je preduslov za privredni razvoj, zbog čega smo projekte iz ove oblasti označili kao prioritetne u ovoj godini i uz pomoć donatora obezbijedili ulaganja veća od tri miliona maraka, rekao je načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević.

Najveći iznos izdvojen je za rekonstrukciju lokalnog putnog pravca Crnaja - Nožičko - Stari Martinac u dužini od 10,5 kilometara, a investicija je vrijedna 1,1 milion KM. Nosilac projekta je Javno preduzeće “Autoputevi Republike Srpske” jer se ta dionica preko Šeškovaca i Drugovića spaja sa autoputem “9. januar”.

Izgradnja tog puta konačno je počela, na radost mještana koji su to dugo čekali jer je stari put izgrađen prije tri i po decenije i veoma je oštećen.

- Na toj dionici smještena je i industrijska zona, gdje smo nedavno otvorili fabriku firme “Kolektor”, tako da razvojem putne komunikacije u ovom dijelu opštine i povezivanjem sa autoputem gradimo jaču perspektivu za buduća ulaganja u privredni sektor - istakao je Dragosavljević.

Paralelno s tim počelo je i asfaltiranje lokalnog puta od Gornjih Srđevića do Sitneša u dužini od 8,5 kilometara, za šta je Vlada RS izdvojila 720.000 KM.

- Tom investicijom takođe doprinosimo razvoju privrede jer je u Srđevićima nedavno izgrađen pogon za proizvodnju flaširane vode, tako da će pored mještana podjednaku korist imati sadašnji i budući investitori. Srđevići su sada jedno od najvećih gradilišta jer se donacijom iz Kabineta predsjednika RS obavlja i sanacija škole - rekao je Dragosavljević. On je podsjetio da je prije nekoliko sedmica završeno asfaltiranje ulice Vuka Karadžića u Srpcu i dionice puta kroz Bajince i Kukulje, a u završnoj fazi je i rekonstrukcija puta kroz Smajince i Male Sitneše, za šta je takođe izdvojeno više od 500.000 KM.

Do kraja godine u planu je da još osam srbačkih sela dobije novi asfalt, za šta će biti izdvojeno 723.000 KM, od čega će Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD) učestvovati sa 70 odsto, a mještani sa 30 odsto novca. Na taj način će polovina sela u srbačkoj opštini ove godine dobiti moderne putne pravce.

- Postigli smo dogovor sa predsjednicima savjeta mjesnih zajednica i predsjednicima građevinskih odbora, a radovi će početi čim mještani prikupe novac. Rok za završetak je 60 dana od dana uvođenja u posao - rekao je Dragosavljević.

Riječ je o putnim dionicama u Kukuljama u dužini od 4,2 kilometra, Liliću 450 metara, Razboju Ljevčanskom 700 metara, Dugom Polju 1,2 kilometra, Sitnešima 500 metara, Kaocima 487 metara, Novoj Vesi 478 metara i u Korovima 1,2 kilometra.

Ova investicija biće realizovana posredstvom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata koja djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. +++

Put Osovica - Lepenica

Rekonstrukcija jedne od značajnijih putnih komunikacija u srbačkoj opštini, na dionici od Gornje Lepenice do manastira Osovica u dužini od devet kilometara, završena je lani, a za to je izdvojen milion KM. Na taj način poboljšan je vjerski turizam jer ovaj manastirski kompleks svake godine posjete hiljade vjernika iz cijele Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana