Пола милиона КМ за обнову поплављених кућа у Српцу

Дејан Јовичић
Пола милиона КМ за обнову поплављених кућа у Српцу

Србац - Четири године након катастрофалних поплава које су причиниле вишемилионске штете почиње изградња и реконструкција 55 кућа у петнаестак србачких села и градском подручју, а вриједност радова износиће око пола милиона КМ.

Ријеч је о домаћинствима која су пријављена на јавни позив у оквиру пројекта опоравка од поплава који финансира ЕУ, а проводи Развојни програм Уједињених нација УНДП БиХ.

Координаторка пројекта за Србац Дијана Милашиновић-Јовичић рекла је да се након обиласка терена на коначној ранг-листи за изградњу нових кућа нашло шест, а за санацију 49 домаћинстава.

- Од тога броја потписани су уговори са 40 домаћинстава, а што се тиче осталих, преостало је да се ријеше потребни имовинско-правни односи и друге процедуре како бисмо могли и с њима потписати уговоре и кренути у реализацију - рекла је она.

Никола Сувајац из Лилића претрпио је велику штету у поплавама 2014. године која је процијењена на око 90.000 КМ. Ријеч је о узорном пољопривреднику коме су највеће штете причињене на повртарским културама и житарицама. Набујали Врбас срушио му је неколико пластеника и уништио подове и столарију у домаћинству.

- Успио сам преко овог програма добити нове керамичке плочице, бродски под, четвора врата и уредити плафон и зидове. Иако сматрам да има још доста ствари које су се могле санирати, задовољан сам овим што је урађено. Надам се да се неће поновити сличне поплаве јер чим водостај мало нарасте моја кућа је прва на удару - рекао је Сувајац.

Његова комшиница Милица Ђурђевић каже да су јој поплаве однијеле стоку и причиниле штете на кући, а до овог пројекта није добијала никакву помоћ.

- Захвална сам на донацији јер ћу добити нову столарију и врата, а биће урађена и фасада, те уграђена подна термоизолација и санација крова. До сада нисам добила ни марке, чак су ме и ваучери заобишли када су дијељени прије неколико година - каже Ђурђевићева.

Смиља Марковић из Повелича каже да је вода у њено домаћинство до сада улазила најмање десет пута и причињавала јој знатне штете.

- Кћерка ми је морала дизати кредит након поплава 2014. године да ставимо нови ламинат и плочице. Преко овог пројекта ћемо поправити још нека оштећења у купатилу. Добићемо и нова врата. Шта год да се уради, нама ће значити - рекла је Смиља.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић подсјетио је да су поплаве из 2014. године у тој општини причиниле штету од око 10 милиона КМ, а посљедице се још осјећају.

- Овај пројекат је само један од начина да намиримо штету поплављеним домаћинствима и захваљујем члановима комисије који су предано радили како би био обухваћен што већи број кућа  - рекао је Драгосављевић.

Укупна вриједност овог програма који се реализује у 44 општине и града у БиХ износи 15 милиона евра. +

Пакети помоћи

Општина Србац је преко УНДП БиХ средином новембра потписала уговоре о додјели пакета помоћи за 22 пољопривредна домаћинства у Српцу која су била поплављена 2014. године.  Вриједност пакета износи око 100.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана