Pokušaj zatiranja Srba na Kozari

Srna

Njemački vojnici i ustaše napali su na jučerašnji dan prije 77 godina narod Kozare, počinivši jedan od najvećih ratnih zločina na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu.

Srpsko stanovništvo je ubijano i raseljeno, a posebno strašan zločin počinjen je nad djecom. Ofanziva Nijemaca i ustaških jedinica, oko 40.000 vojnika, zatvorila je obruč oko slobodne teritorije kozarske oblasti. Oko 80.000 srpskih civila našlo se na udaru nacističkih snaga, a branilo ih je 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda.

Ipak, Kozarčani su izdržali 50 dana teških borbi - poginulo je oko 1.700 partizana, ali je na nekim mjestima obruč probijen i spaseno je oko 15.000 civila. Nijemci i ustaše spalili su i opljačkali sva srpska sela, pobili dio stanovništva, uključujući ranjenike, a oko 60.000 civila otjerali u logore, mahom u Jasenovac. Agresorske snage sačinjavali su dijelovi Treće njemačke divizije, kao i glavnina Prvog zbora, odnosno korpusa ustaške Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Najužasnija je sudbina srpske djece sa Kozare - neka su pobijena pred kućama zajedno sa cijelim porodicama, a neka su odvojena od roditelja i završila u logorima za djecu u NDH. Majke su odvajane od djece i upućivane na rad u Njemačku u nacističke logore, a mališani prebacivani u posebne logore, gdje su mnogi poumirali od gladi i tifusa.

Mnogi mališani su dodijeljeni porodicama u NDH - neki su nakon rata tražili svoju pravu rodbinu, a neki zauvijek ostali nesvjesni svog porijekla jer su bili suviše mali da bi zapamtili ili su im porodice pobijene. U spasavanju srpske djece iz ustaških logora naročito se istakla Diana Budisavljević, koja se bavila humanitarnim radom u Zagrebu. Ona je uspjela da hiljade srpskih mališana skloni iz Jasenovca, Siska i drugih logora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana