Почео интерфолк фестивал “Босиљковање”

Срна
Почео интерфолк фестивал “Босиљковање”

Дервента - Интерфолк фестивал “Босиљковање 2018” на којем ће наступити 480 учесника из Украјине, Индије, Србије, Хрватске и БиХ, почео је данас свечаним дефилеом и мини-наступима украјинског и индијских играча на дервентском Тргу православља.

Овогодишње “Босиљковање” ће бити одржано у три локалне заједнице - Шамцу, Петрову и Дервенти, у организацији дервентског Културно-умјетничког друштва младих /КУДМ/ “Босиљак”.


“Фестивал је сертификован од Међународног савјета организација фолклорних фестивала /ЦИОФФ/ што значи да испуњава услове Свјетске асоцијације за одржавање културних фестивала. Окупили смо бројне ансамбле из држава бивше Југославије, али и из Индије и Украјине”, рекла је културно-умјетнички руководилац “Босиљка” Стана Наградић.

Она је додала да је циљ одржавања ове манифестације окупљање свих људи и раса, те представљање културе и обичаја учесника Фестивала.

У БиХ је други пут члан индијског ансамбла “Калрав” Харис Пател, који је одушевљен љубазношћу домаћина.

“Играћемо традиционалну игру из Индије жгуђаратж, по истоименом дијелу Индије. Ваше игре су веома лијепе и боље су структурисане од наших, јер ми имамо слободне покрете и импровизацију, а код вас су покрети строго дефинисани”, рекао је Пател.

Осим домаћина, на “Босиљковању 2018” учествују и фолклорни ансамбл “Дружба” из Украјине, Витешки клуб “Бели орлови” из Србије, Хрватско културно-просвјетно друштво “Босиљак” из Хрватске, дервентски хор “Мозаик”, фолклорни ансамбл “Калрав” из Индије, Културно-умјетничко друштво “Стеван Штрбац” из Србије, бањалучки Ансамбл народних игара и пјесама “Веселин Маслеша”, Хрватско културно-умјетничко друштво “Херцеговац” из Широког Бријега, малишани дервентског Клуба за дјецу “Вучко”, Културно-умјетничко друштво “Крњин” из Добоја, као и Удружење за очување традиције из Приједора.

Концерти ће бити одржани у Петрову и Шамцу, а у недјељу, 14. октобра, у 19.00 часова у дервентској Спортској дворани биће одржан велики завршни концерт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана