Пензионерске дане Милован Перишић из Рогатице уљепшава дрводјељством

Сретен Митровић
Пензионерске дане Милован Перишић из Рогатице уљепшава дрводјељством

Рогатица - Још као дијете са малом чакијом правио сам разне предмете од дрвета. Биле су то минијатуре углавном предмета са којима сам се свакодневно сусретао у својој околини и којима су старији обрађивали земљу или се бавили другим сеоским пословима, започео је своју причу Милован Перишић, пензионер из Крвчића код Рогатице.

Са завршетком основне школе пут га је одвео у грађевинарство и опет рад са дрветом. Почео је да се бави тесарским пословима и то је радио до одласка у војску. Пензију је, каже, зарадио у рогатичком “Транспорту”, који је промијенио име у “Технотранс”.

- Одлазак у пензију из темеља је промијенио мој живот у много чему. Уз остало, добио сам много више слободног времена, које сам углавном бесциљно проводио. Тада се у мени пробудила стара љубав према дрвету, можда због тога што је и мој отац  пензију зарадио као столар у “Сјемећу”, а код куће градио бурад, бреме за воду, каце и друге потрепштине за село - прича Перишић. Истиче да му је рад са дрветом дошао као “терапија”.

- Лијечим живце, одмарам душу и убијам досаду, а има и нешто зараде, иако највећи дио својих рукотворина поклоним пријатељима и познаницима. Могу да се похвалим да су моје рукотворине стигле до Француске, Русије, Канаде, Грчке, Словеније и, наравно, Србије, у коју их је највише отишло - каже овај Рогатичанин.

У кући има богату колекцију својих радова. У њој је више од 100 униката од дрвета, од којих су неки сувенири, али и много ствари које се могу користити у домаћинству, као што су масажери, даске за сјечење меса, разне дрвене кашике, оклагије, мјешаје, слова за гурабије. За своје домаћинство направио је све потребне дрвене алатке, од држалице за сјекире, ашова, грабаља, вила и косишта.

Ту су и шоље за кафу, комплет есцајг за јело, али и кандила, од којих је једно стигло и до Свете Горе у Грчкој.

- За израду рукотворина највише користим меко дрво, као што су јавор, липа, јасика, бреза, шљива, орах, али и граб, буква и храст. То зависи од тога шта и у које сврхе намјеравам да направим. Користим се обичним алатом, машинског рада уопште нема - казује Перишић.

Милован и његова животна сапутница Слободанка имају троје дјеце. Они су већ одавно отишли из породичног гнијезда, али су увијек ту када треба помоћ у домаћинству и изради рукотворина. ++++

Узгој крава

Уз Милованову пензију и ситну зараду од рукотворина Перишићи су се бавили и узгојем крава и производњом млијека.

- Раније је то била наша основна преокупација. Имали смо и до пет крава и оне су годинама односиле вриједне награде на изложбама стоке у Рогатици - каже Милован.

Године су учиниле своје и сада је у штали Милована и Слободанке само једна крава, која даје млијеко за укућане, али и дјецу и унучад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана