Педијатар у Дервенти лијечи само у првој смјени

Милијана Латиновић
Педијатар у Дервенти лијечи само у првој смјени

Дервента - Родитељи дјеце из Дервенте огорчени су на рад педијатријске службе у тамошњем Дому здравља, с обзиром на то да је на 1.500 малишана тренутно запослен само један педијатар који ради у првој смјени, па су у случају да им љекар затреба послије подне или викендом, принуђени да помоћ траже у здравственим установама у Добоју или Бањалуци.

Како “Глас Српске” сазнаје, у дервентском Дому здравља била је запослена још једна докторица педијатар, али је крајем прошлог мјесеца дала отказ, а докторица која тренутно ради ускоро би требало да иде у пензију.

Незадовољни родитељи истичу да болесну дјецу нема ко да прегледа послије подне, као ни викендом, за разлику од домова здравља у другим општинама у РС, па су препуштени да се сами сналазе.

- Молимо Бога да нам се дјеца не разболе, јер докторица педијатар ради само прву смјену, а уз то је недавно била одсутна неколико дана, па педијатра уопште није ни било. Морала сам кћерку под температуром да одведем у Добој, нисам смјела да чекам да докторица почне да ради - испричала је мајка, која није жељела да јој наводимо име. Додала је да су прошле седмице у Дому здравља дјецу и бебе усмјеравали код породичног љекара.

- Прича се да ће од 1. априла доћи још један педијатар, такође пред пензију. До тада ми не знамо шта да радимо - рекла је она.

Директор Дома здравља Дервента Мирко Шаран потврдио је за “Глас Српске” да у овој установи тренутно ради само један педијатар.

- Докторица која је раније радила дала је отказ, јер одлази у Бањалуку да ради приватно. Нашли смо јој замјену и друга докторица педијатар ускоро би требало да почне да ради. Тренутно ради само једна докторица једну смјену, то су њене могућности, не може да ради цијели дан - рекао је Шаран.

На питање како је могуће да протеклих дана није било ниједног педијатра у Дому здравља, Шаран истиче да је докторица била на службеном путу.

- Била је два дана на конгресу педијатара, што је сасвим нормално. Не можете никоме забранити да иде на стручна усавршавања - казао је Шаран, нагласивши да родитељи болесну дјецу увијек могу довести у Службу хитне помоћи или у болницу “Свети апостол Лука” у Добоју, која је удаљена око 40 километара. Према стандардима и нормативима Министарства здравља и социјалне заштите РС на 800 дјеце треба да буде запослен један педијатар.

Породилиште

Недостатак педијатара није једини проблем који мучи дервентски Дом здравља. Наиме, од октобра прошле године затворено је породилиште, јер није испуњавало услове прописане правилником који је донијело Министарство здравља и социјалне заштите РС.

- Нисмо у позицији да преко ноћи обезбиједимо кадар. Не могу себи на леђа ставити тај терет да отворим породилиште на црно, мимо сагласности министарства - рекао је Мирко Шаран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана