Otvorena izložba “Između lijeka i otrova” u gradiškom muzeju

Milan Vujić
Otvorena izložba “Između lijeka i otrova” u gradiškom muzeju

Gradiška - U Zavičajnom muzeju Gradiška otvorena je izložba pod nazivom “Između lijeka i otrova” Prirodnjačkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske.

Izložba “Između lijeka i otrova” prikazuje neke od divnih i ukrasnih biljaka koje se usljed određenih supstanci koje sadrže, kao i zbog specifičnog fiziološkog dejstva na ljudski organizam, koriste u narodnoj ili službenoj medicini.

Takođe, prikazane su specifične vrste biljaka koje na organizam mogu da djeluju ljekovito ili kao otrov.

- Doza je ta koja određuje da li je ta biljka lijek ili otrov. S obzirom na to da u današnjem vremenu ponovo koristimo ljekovito bilje, veoma je bitno da naučimo koje su bezbjedne za upotrebu, a koje nam mogu nanijeti štetne posljedice - istakla je Nataša Kovačević, autor izložbe i viši kustos biolog u Muzeju RS.

Kovačevićeva je dodala da je izložba “Između lijeka i otrova” prvi put predstavljena u martu 2015. godine u Banjaluci.

- Ovdje su prikazane takođe i neke neotrovne biljke koje zbog sličnosti u izgledu prilikom branja lako mogu biti zamijenjene nekim otrovnim vrstama - kazala je Kovačevićeva koja je dodala da su neki od najjačih biljnih otrova izuzetno djelotvorni lijekovi ako se primijene u terapijskim dozama.

Zamjenik direktora Muzeja Republike Srpske Vladimir Đukanović rekao je da je cilj izložbe promovisanje blaga koje čuva Muzej Republike Srpske i da ono bude predstavljeno u muzejima širom Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana