Отворена изложба “Између лијека и отрова” у градишком музеју

    Отворена изложба “Између лијека и отрова” у градишком музеју 09.11.2018 12:50 | Милан Вујић

Градишка - У Завичајном музеју Градишка отворена је изложба под називом “Између лијека и отрова” Природњачког одјељења Музеја Републике Српске.

Изложба “Између лијека и отрова” приказује неке од дивних и украсних биљака које се усљед одређених супстанци које садрже, као и због специфичног физиолошког дејства на људски организам, користе у народној или службеној медицини.

Такође, приказане су специфичне врсте биљака које на организам могу да дјелују љековито или као отров.

- Доза је та која одређује да ли је та биљка лијек или отров. С обзиром на то да у данашњем времену поново користимо љековито биље, веома је битно да научимо које су безбједне за употребу, а које нам могу нанијети штетне посљедице - истакла је Наташа Ковачевић, аутор изложбе и виши кустос биолог у Музеју РС.

Ковачевићева је додала да је изложба “Између лијека и отрова” први пут представљена у марту 2015. године у Бањалуци.

- Овдје су приказане такође и неке неотровне биљке које због сличности у изгледу приликом брања лако могу бити замијењене неким отровним врстама - казала је Ковачевићева која је додала да су неки од најјачих биљних отрова изузетно дјелотворни лијекови ако се примијене у терапијским дозама.

Замјеник директора Музеја Републике Српске Владимир Ђукановић рекао је да је циљ изложбе промовисање блага које чува Музеј Републике Српске и да оно буде представљено у музејима широм Српске.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица