Отворена изложба “Херцеговина у првој Југославији 1914 -1941”

Срна
Отворена изложба “Херцеговина у првој Југославији 1914 -1941”

Требиње - Изложба “Херцеговина у првој Југославији 1914-1941” отворена је вечерас у Музеју Херцеговине у Требињу, у склопу обиљежавања вијека од ослобођења града у Првом свјетском рату.

Аутор изложбе Зоран Мијановић рекао је да изложба, која ће бити отворена до краја новембра, приказује све оно што је било битно у том периоду и улогу Херцеговине у тада већ великој Југославији.


Он је истакао да је изложба подијељена у неколико цјелина.

“Један дио односи се на друштвено-политичке прилике, затим дио који је посвећен структури становништва, те привреди, саобраћају, просвјети, спорту и здравству”, рекао је Мијановић.

Он је објаснио да су изложена документа из Архива Херцеговачко-неретванског кантона, пошто је шездесетих година прошлог вијека ова грађа предата Архиву Мостар.

Међу изложеним експонатима налази се и барјак из Великог рата који у Требиње донио Саво Вуковић са Солунског фронта.

“Мој дјед оставио је тај барјак у цркви у Загори, одакле је пренесен у Саборни храм у Требињу, гдје је увијек стајао на почасном мјесту поред владичанске столице”, рекао је унук Саве Вујадин Вуковић.

Барјак је рестауриран у Београду 2016. године и од вечерас ће бити и дио сталне поставке Музеја Херцеговине.

У Саборном храму Светог преображења Господњег вечерас ће наступити хор “Јединство” из Бањалуке.

Дводневна манифестација поводом ослобођења Тебиња биће настављена сутра свечаном сједницом Скупштине града у 11.00 часова у Културном центру у којем ће бити одржана и свечана академија “Стојте, галије царске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана