Откривен споменик погинулим борцима и цивилима у Гламочу

ATV
Откривен споменик погинулим борцима и цивилима у Гламочу

Након двије и по деценије погинулим борцима и цивилима у одрамбено-отаџбинском рату подигнут је споменик у Гламочу. Владика бихаћко-петровачки Сергије, који је освештао споменик, подсјећа да је свој живот на тој територији дало 99 гламочких бораца, али и 43 цивила.

“Гдје наша вјера и наша отаџбина? Наша вјера се налази и у истинском и живом Богу, управо у ономе за кога су они дали свој живот, али се наша вјера налази и на огњишту, огњишту спаљеном и обновљеном, огњишту са којег креће вјера и отаџбина”, истакао је владика бихаћко-петровачки Сергије.

“Послије 20 и нешто година ми смо се организовали и успјели смо да направимо ово здање на понос свим нама гламочанима. Ја сам поносан што сам био предсјендик организационог одбора и што смо ово привели крају на један достојанствен начин”, истакао је Небојша Радивојша, начелник општине Гламоч. 

Вијенц на спомен-обиљежје положио је и Миломир Савчић, предсјендник Борачке организације Републике Српске. Гламочка бригада Војске Републике Српске која је дала животе за отаџбину заслужује да их се српски народ вјечно сјећа, поручује Савчић.

“То је и знак поштовања и знак трајног сјећања на догађаје и људе који су учествовали у том временском периоду у одбрани слободе српског народа и то је оно што се не смије заборавити. Због тога је вриједност и значај споменика посебно важна”, нагласио је Савчић.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић каже да Влада Српске није заборавила на народ гламочког краја. Зато ће и у наредном периоду помагати Србе у Федерацији, да би имали одржи опстанак. 

“Велика трагедија је овог простора што је он у интересу мира, у интересу Републике Српске, у интересу одрживости онога за шта смо се борили, овај простор остао у посједу Федерације. Али српски народ Гламоча, будите сигурни није заборављен од Републике Српске”; нагласио је Савановић. 

Из Борачке организације кажу да је битка у Гламочу била само једна изгубљена битка, али да се рат наставио до самог краја. Зато се, кажу, посебно треба цијенити и жртва коју су дали борци и цивили гламочког краја. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана