Основано Удружење грађана и привреде Херцеговине

Срна
Основано Удружење грађана и привреде Херцеговине

Требиње - Предсједник компаније "Свислајон" Родољуб Драшковић изабран је вечерас за предсједника Скупштине новооснованог Удружења грађана и привреде Херцеговине, а директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић за предсједника Управног одбора те асоцијације, саопштено је из Одјељења за односе са јавношћу компаније "Свислајон".

Драшковић је истакао да је привредни амбијент у Херцеговини знатно поправљен и да већ постоје интеграциони токови који омогућавају сигурно улагање и развој бизниса у овој регији.

Он је навео да Херцеговина има значајну перспективу за нова улагања, истичући да их у наредном периоду неће недостајати и да ће све области бити покривене.

"Потенцијали су неограничени и има простора за улагање у Херцеговину. Имамо девет грана које смо дефинисали за развој и на које ће удружење скренути пажњу - од производње органске хране, здравственог туризма, спорта и културе до индустрије – тестилне, кожарске, прехрамбене, метално-прерађивачке", рекао је Драшковић.

Према његовим ријечима, главни циљ удружења биће интеграција знања, памети, људских ресурса, искуства и привредних потенцијала, а све за добро Херцеговине и народа који ту живи.

Предсједник Управног одбора Удружења Лука Петровић рекао је да су пред себе ставили веома озбиљан задатак, што доказује и 11 посебних области за које ће се бринути по један члан овог одбора.

Он је навео да је Удружење, првенствено, оријентисано ка коришћену потенцијала који до сада нису били искоришћени у довољној мјери.

"Заузели смо јединствен став и правац да заједно дјелујемо у свим привредним областима, ради искоришћавања потенцијала, повратка људи који су отишли, а све да би Херцеговина постала снажна регија, јер постојеће гране нису довољно развијене, посебно производња органске хране, туризам, али и енергетика", истакао је Петровић.

Петровић је нагласио да су у Херцеговини увијек постојале миграције, али да је задатак свих чланова Удружења да учествују у враћању кадра, њиховој доквалификацији и преквалификацији, али и у повећању плата и приједлозима за нове подстицаје и коришћење средства различитих европских фондова.

Члан Управног одбора Милан Пешут рекао је да од Удружења не треба очекивати магичне ствари, јер је оно створено са намјером да се све добре идеје за развој Херцеговине разматрају како би се реализовале.

"На првом мјесту ту је образовање кадрова и отварање нових радних мјеста, јер не смијемо да очекујемо да радна мјеста отвара држава. Морамо да охрабримо људе да улажу у самостални бизнис, али данас, у времену глобализације, технолошког напретка и уједначавања свих вриједности, само образовани људи могу да праве бизнис", навео је Пешут, који је и власник "Банком групе".

У Удружењу је, за сада, 110 привредника из цијеле Херцеговине, а отворен је позив и осталим привредним субјектима да се прикључе.

Чланови Управног одбора Удружења су и Драган Анђелић, Братислав Пиџула, Бранка Ратковић, Милан Пешут, Никола Носовић, Илија Шишковић, Стево Миловић, Велибор Миливојевић, Дејан Бодирога, Душан Јокановић.

Извршни директор Удружења Раденко Драшковић, а генерални секретар Борислав Грубач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана