Оскрнављено православно гробље у селу Суботиње код Какња

Срна
Оскрнављено православно гробље у селу Суботиње код Какња

Какањ - Вандали су оскрнавили православно гробље у селу Суботиње, у федералној општни Какањ, гдје су поломили четири крста, изјавио је Срни парох добрињски јереј Драгиша Цвјетковић.

“Ово је вандалски и непотребан чин у временима када нам је свима потребна духовна и свака друга обнова. Овакви призори нису обесхрабрујући, већ разочаравајући”, рекао је Цвјетковић.


Он је навео да су овај вандалски чин први примјетили некадашњи становници села Суботиње, који су 7. јуна, дошли у Какањ како би присуствовали полагању цвијећа на споменик својим очевима и другим рударима који су погинули у рударској катастрофи у јами Ораси 7. јуна 1965. године.

Цвјетковић каже да су о свему обавијестили Полицијску станицу Какањ, чији припадници извршили увиђај.

“Састао сам се и са начелником општине Нермином Мандром који је осудио овај вандалски чин и понудио помоћ за санацију штете и обнову капеле, а у току године кренућемо са обновом”, нагласио је парох Цвјетковић.

Он каже да је током протеклог рата капела гробљу девастирана, али да је мали број споменика и крстова оштећен.

“Гробље у селу Суботиње је претрпјело мање страдање и то може бити на понос онима коју су га неколико пута одбранили и сачували од зла које је било присутно. Таквим честитим људима нека то буде на понос, а онима који га некада, а и сада, двије деценије након рата, скрнаве, нека буде на срамоту”, поручио је Цвјетковић.

Он наводи да је ово гробље у септембру 2017. очишћено, а извршена је сјеча стабала и ниског растиња, што је први подухват на његовој обнови и уређењу од предратног периода.

“Ријетка су православна гробља у општини Какањ и сусједним општинама која су по завршетку рата остала неоштећена”, рекао је Цвјетковић и додао да су српске куће у селу Суботиње углавном девастиране, а веома мали број имања и кућа је продат.

Он каже да ће уз помоћ општине Какањ и избјеглих парохијана бити обновљена капелу на овом гробљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана