Organizovana manifestacija Ozrenska jesen

Srna
Organizovana manifestacija Ozrenska jesen

Direktor Kulturno-turističkog i sportskog centra Petrovo Mira Maksimović rekla je novinarima da je manifestacija organizovana u okviru programa obilježavanja Miholjdana - Dana i krsne slave ove opštine.

Ona je rekla da četvrta po redu manifestacija "Ozrenska jesen" pokazuje da je Ozren jako bogat kraj, da su ljudi vrijedni domaćini i da imaju šta ponuditi.

"Na ovaj način mi prezentujemo našu opštinu u turističkom smislu ali i svakom drugom. Ovo je naša kultura življenja i mi na ovaj način prezentujemo kulturu življenja Ozrena", rekla je Maksimovićeva i navela da su, osim lokalnih, svoje proizvode ponudili i izlagači iz Doboja, Donjeg Žabara, Broda, Šamca Bijeljine.

Vojin Nedić iz Tumara izložio je prerađene proizvode od tikve, te raznovrsne sjemenke ove zdrave namirnice, od kojih su pojedine dobre za bubrege i prostatu.

Nedić kaže da svoje sokove od tikve pravi od provjerenih vrsta, bez konzervansa i sa malo šećera.

"Sok može da traje do osam dana i drži se na hladnom mjestu", rekao je Nedić, i kaže da je se ove godine na manifestaciji predstavio i sa sokom od domaće jabuke.

Ljubiša Rakić iz Karanovca vlasnik je rasadanika cvijeća, ukrasnog grmlja i četinara i ovaj posao je profesionalno ušao iz hobija.

"Jedan ovakav rasadnik ima opravdanje u opštini Petrovo jer sve više građani uređuju svoje vrtove i balkone", rekao je Rakić i dodao da će zbog potražnje morati da proširi ponudu, ali i kvadraturu rasadnika.

Ljubiša Raković kaže da se njegovo porodično domaćinstvo u Karanovcu bavi proizvodnjom rakije od šljive, te likera od maline, kupine i višnje.

"Prvi put smo na ovoj manifestaciji. Do sada naše proizvode smo plasirali privatno, ali zbog velike potražnje registrovaćemo se kao poljoprivredno gazdinstvo i brendirati proizvode", izjavio je Raković.

Spomenko Petrović iz Brezika izložio je vino od kupine koje je napravio iz vlastitog zasada, uz dodatak od divljih kupina, kao i domaće jabukovo sirće za koje je rekao da je nezasluženo zapostavljeno u domaćoj prehrani.

"Imam voćnjak od 40 dunuma pod šljivom i pravim vrhunsku rakiju za koju sam dobio i međunarodna priznanja", naveo je Petrović, koji kaže da dio šljiva i suši, jer sve treba da se iskoristi.

Jasenka Živković iz Eko-centra Ozren danas je ponudila autentičan proizvod - vino od šipka, za koje kaže da obiluje vitaminom "c" i mineralima.

Na manifestaciji se prvi put predstavio Miladin Savić iz okoline Bijeljine sa hladno cijeđenim proizvodima od kokosa, te proizvodima od lana, lješnika i ćurokota koje proizvodi u svom gazdinstvu.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković rekao je da se manifestacija "Miholjsko ljeto u Petrovu" završava danas, održavanjem manifestacije "Ozrenske jeseni" na Trgu Nemanjića.

On kaže da je zadovoljan što manifestacija bilježi porast broja izlagača, koji dolaze i iz drugih krajeva.

Opština Petrovo obilježila je u petak, 12. oktobra, Miholjdan - Dan i krsnu slavu ove lokalne zajednice. Nakon svečane sjednice Skupštine opštine, slomljen je slavski kolač, a prethodno je služen parastos i položeni su vijenci na spomen-obilježjima za stradale tokom odbrambeno-otadžbinskog i prethodnih ratova.

U okviru programa održana je tradicionalna Međunarodna smotra folklora, koju organizuje Kulturno-umjetničko društvo "Milovan Gajić" iz ove opštine, a na kojoj su učestvovala društava iz Srbije, Ukrajine i Indije.

U nedjelju, 14. oktobra, održan je i tradicionalni šahovski turnir u organizaciji Šahovskog kluba "Ozren". Obilježavanje Miholjdana počelo je 4. oktobra akcijom dobrovoljnog davanja krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana