Општина Соколац на Бањалучкој берзи: За старе дугове и спортске терене 5,5 милиона КМ

Милијана Латиновић
Општина Соколац на Бањалучкој берзи: За старе дугове и спортске терене 5,5 милиона КМ

Соколац - Општина Соколац задужиће се емисијом обвезница за пет и по милиона марака, које намјерава да уложи у репрограмирање постојећих кредита и изградњу спортских терена.

У јавном позиву који је објављен на Бањалучкој берзи наведено је да се обвезнице емитују са роком доспијећа од 15 година, по каматној стопи од 4,5 одсто на годишњем нивоу.

- Првом емисијом обвезница, јавном понудом на Бањалучкој берзи емитује се 55.000 обвезница номиналне вриједности 100 КМ, укупне номиналне вриједности емисије пет и по милиона марака - наведено је у јавном позиву.

Истичу да се емисија врши без коришћења права прече куповине, а цијена по којој инвеститори уписују и уплаћују обвезнице биће формирана на берзи, с тим да ће продајни налог бити унесен по цијени од 100 КМ.

- Стандард повећања цијене је 0,01 КМ, а почетак уписа и уплате обвезница је 11. фебруар и трајаће десет дана. Емисија се сматра успјешном ако, у року од десет дана, предвиђеном за упис и уплату, буде уписано и уплаћено минимално 60 одсто понуђених обвезница - наведено је у јавном позиву.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истиче за “Глас Српске” да очекује да ће ова прва емисија обвезница на Бањалучкој берзи бити успјешна, те да ће бити много заинтересованих купаца.

- Испунили смо све услове и добили неопходне сагласности Министарства финансија РС и Комисије за хартије од вриједности, тако да очекујем да ће све протећи како треба у планираном року. Првенствено се задужујемо како бисмо вратили раније подигнуте кредите, за које плаћамо високе камате, а којима су углавном финансирани инфраструктурни пројекти, за шта нам је потребно око четири милиона марака - рекао је Бјелица.

Додао је да би рефинансирањем старих дугова општина имала само једно задужење, по нижој каматној стопи.

- Осим кредита, имамо и око 800.000 КМ пренесених обавеза из ранијих година, па бисмо новцем од продаје обвезница ријешили и тај проблем. Преостали износ уложили бисмо дијелом и у спортске терене, с обзиром на то да смо у јулу ове године домаћин Малих олимпијских игара - казао је Бјелица.

Додао је да је ријеч о манифестацији на којој ће учествовати млади спортисти из 40 општина из Српске, ФБиХ, Србије и Црне Горе.

Уплата

У јавном позиву наведено је да ће се упис обвезница вршити на Бањалучкој берзи посредством овлашћених берзанских посредника на тржишту хартија од вриједности РС.

- Уплате за куповину обвезница инвеститори врше на рачун овлашћеног берзанског посредника, посредством којег издају налог за куповину обвезница, а он затим трансферише износ новца који одговара броју уписаних обвезница помножених са цијеном реализације на привремени намјенски рачун за депоновање уплата - наведено је у позиву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана