Општина Градишка добија статус града: Лакше до ЕУ фондова и бржег развоја

Милан Вујић
Општина Градишка добија статус града: Лакше до ЕУ фондова и бржег развоја

Градишка - Добијањем статуса града Градишци ће бити отворен пут ка европским фондовима што ће допринијети привредном и инфраструктурном развоју те локалне заједнице која има одличан географски положај за улагање.

Министарка управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић јуче је на Сједници Народне скупштине РС рекла да општина Градишка Нацртом закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији РС добија статус града.  Образлажући овај акт, Решићева је рекла да је основни разлог за доношење овог закона усклађивање са Нацртом закона о граду Градишка који је паралелно у процедури доношења са овим законом.

- Законом о локалној самоуправи прописано је да се град може успоставити на урбаном подручју које чини јединствену географску, социјалну, економску, историјску и територијалну цјелину са одговарајућим нивоом развоја, ако има више од 50.000 становника и статус развијене општине. Градишка испуњава све ове услове - образложила је Решићева.

Начелник Градишке Зоран Аџић истакао је да му је изузетно драго што ће Градишка добити статус града, јер то ова локална заједница заслужује и биће јој омогућен приступ великом тржишту и пренос знања и технологија Европске уније.

- Добићемо велику предност, јер ћемо моћи да приступимо оним фондовима који су нам сада недоступни, а много значе за наш даљи инфраструктурни и привредни развој. Чврсто вјерујемо да ће у будућности привредна структура на подручју Градишке наставити да се развија што ће знатно побољшати живота грађана - истакао је Аџић, који је подсјетио да општина посједује и БФЦ стандард који чини 12 веома захтјевних критеријума. Додао је да се знатан број успјешних пословних прича, нарочито из области дрвопрерађивачког и метелопрерађивачког сектора, пољопривреде, текстила, али и трговине и услужних дјелатности управо развијају у Градишци.

- Градишка је предодређена да постане град јер је регионални центар, а њено име се спомиње 700 година раније. Општина из које долазим дала је немјерљив допринос и у Одбрамбено-отаџбинском рату, а њени борци су учествовали у многим биткама за стварање и очување Српске - поручио је Шулић током посланичке расправе у Народној скупштини о Нацрту закона о граду Градишка.

Шеф Клуба посланика СП-а Горан Селак рекао је да ће проглашење Градишке осмим градом у Српској допринијети развоју те општине и великог дијела Лијевча поља и Поткозарја.

- Градишка има потенцијал да буде важан фактор развоја читаве регије и мислим да тај потенцијал треба да искористимо на најбољи могући начин - рекао је Селак.

Подаци

Општина Градишка на основу одлуке локалне Скупштине од 16. фебруара 2017. године покренула поступак за додјелу статуса града. Градишка заузима територију површине 762 квадратна километра у сјеверозападном дијелу Српске, а према резултатима пописа из 2013. има 49.196 становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана