Opština Dvor i komšije ponovo rekli NE radioaktivnom otpadu

nezavisne.com
Opština Dvor i komšije ponovo rekli NE radioaktivnom otpadu

Dvor - U hrvatskoj opštini Dvor danas je održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici lokalnih zajednica u Unsko-sanskom kantonu i to Cazina, Bosanske Krupe i Bužima, te opštine Novi Grad u Republici Srpskoj o problemu gradnje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH.

Nikola Arbutina, načelnik opštine Dvor, koji je bio i domaćin kazao je za ”Nezavisne” da je na sastanku bio prisutan i Adnan Alagić, ministar za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju u Vladi USK kao i predstavnici Radne grupe za praćenje aktivnosti izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na području opštine Dvor, imenovane od kantonalne vlade.

“Na sastanku smo još jednom svi potvrdili da smo protiv zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji 'Čerkezovac' na Trgovskoj gori i da ćemo preduzeti aktvnosti prema institucijama koje donose odluke o tom pitanju da se taj problem još aktuelizira”, ističe Arbutina.

Kako kaže, pod aktivnostima se podrazumijeva da će imati svakih 15 dana sastanke sa kojih će slati određene poruke koje zastupaju i oni i građani.

“Sve u cilju da se skrene pažnja na ovaj problem. Ja još uvijek nisam dobio nikakav odgovor od Vlade Hrvatske. Mi ćemo i dalje insistirati prema Vladi da dobijemo odgovore kako bi znali šta se dešava jer je u Nacionalnom programu, u proceduri, propisano da se mora naručiti izrada studije za lokaciju 'Čerkezovac' kako bi se ta potencijalna lokacija potvrdila ili opovrgnula, odnosno da li ona zadovoljava ili ne”, nagalasio je Arbutina.

Dodaje da će oni insistirati na povratnim informacijama, o tome kako bi mogli zastupati svoje stavove i stavove građana.

“Građani su i dalje uznemireni i protiv gradnje ovog odlagališta”, zaključio je Arbutina.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad, koji je obavezna preuzeti iz nuklearne elektrane “Krško”, odlaže u kasarni “Čerkezovac” u opštini Dvor u neposrednoj blizini opštine Novi Grad.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana