Општина Дрвар пред финансијским колапсом

РТРС
Општина Дрвар пред финансијским колапсом

Дрвар - Општина Дрвар налази се пред колапсом! Због дуга према Федералној Пореској управи, који је са каматама већи од 700 хиљада марака, рачун општине је блокиран. Плате радницима општине, али и предузећа и установа који се финансирају из општинског буџета, касне већ неколико мјесеци.

Радници једног од најзначајнијих културно-историјских споменика у БиХ, Титове пећине, већ три мјесеца су без плате. Једна од запослених у Спомен-комплексу 25. мај, Мирослава Галић, истиче да је стање у овој институцији из дана у дан све теже.

“Не желим да кажем да се навикавамо на тако тежак период и не знам стварно докле ће трајати. Сада кад требамо сви плаћати рачуне, кредите и остало, ја стварно више не знам на који начин”, рекла је Галићева.

А наде је све мање, јер Титова пећина коју годишње посјети 10 хиљада туриста, због одрона који је дјелимично уништио бараке на њеном улазу, већ данима није безбједна и затворена је за туристе. Пошто се, поред општинских средстава, радници Спомен-комплекса финанирају од продаје улазница, ово је додатни проблем. Новца за санацију Титове Пећине општина Дрвар - нема.

“Штета је отприлике око 15 хиљада марака. Слали смо захтјеве и кантону и на министарства али нисмо добили одговор”, истакла је Сузана Јовић в.д. директора ЈУ Центар за културу и спорт Дрвар.

Плату од краја прошле године нису добила ни 24 радника локалног комуналног предузећа. Дрварски Комуналац Пореској управи дугује 828 хиљада марака са каматама. Због недостатка средстава упитна је набавка хлора, без којег ће исправност воде у граду бити доведена у питање. Ненаплаћена потраживања и дугови корисника њихових услуга достигли су цифру од 500 хиљада марака,.

“Почетком ове године смо написали 407 тужби. Били смо принуђени да кренемо са искључењима. Почели смо прво од правних лица. Нешто је уродило плодом, неки су још увијек искључени, а од сутра крећемо и са искључењима физичких лица. Једноставно смо принуђени тако да радимо”, истакао је Мирко Томић ЈП Комуналац.

Локална управа није у стању да се финансира из сопствених средстава, а највећи проблем је недостатак суфинансирања са виших нивоа власти, у овом случају кантоналних и федералних. Начелница општине Душица Рунић истиче да је Дрвар, због чекања на сагласност Владе Ливањског кантона, ускраћена и за неке директне приходе, као што је приход од наплате комуналне накнаде.

“Ми остајемо углавном без одговора на захтјеве које упућујемо ка Кантону и мислим да у задње вријеме не подносимо толико захтјева јер већ унапријед знамо одговор. Знамо да тај захтјев неће бити позитивно реализован”, навела је Рунићева.

Како кажу у Дрвару, у рјешавању нагомиланих проблема препуштени су сами себи. Једину наду виде у помоћи Предсједништва БиХ, али и Републике Српске и Србије, која ће у овој општини ускоро отворити конзуларку канцеларију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана