Операција нада за дјечака Хајру Мушића из Санског Моста

nezavisne.com
Операција нада за дјечака Хајру Мушића из Санског Моста

Сански Мост - Како би се омогућило да се обави операција седмогодишњег дјечака Хајре Мушића из Санског Моста, који од рођења има тешки деформитет кичме, организована је хуманитарна акција која је још у току.

Према ријечима Ермина Карића, једног од организатора акције, недавно се указала изненадна могућност да се помогне овом малишану и омогући нормално дјетињство.

“Све је почело захваљујући медицинским радницима из Санског Моста који су запослени на једној клиници у Минхену. Послали смо лијечничке налазе и тамо су процијенили како би могли помоћи малишану”, каже Карић.

Додаје како би се операцијом омогућила уградња дијела вјештачке кичме и кукова. Уколико оперативни захват и рехабилитација буду успјешни, дјечак би могао проходати.

Он је навео да предрачун за операцију износи 31.000 еура, а током досадашње хуманитарне акције прикупљен је значајан износ.

Иначе, дјечак је рођен с тешким деформитетом кичме због чега никад није проходао, а не похађа ни школу.

Његови родитељи Мексудин и Златија Мушић кажу како то није могуће јер малишан захтијева интензивну и цјелодневну бригу и заштиту. Породица Мушић је из села Модра, које је удаљено двадесетак километара од Санског Моста, али већ годинама живе у алтернативном смјештају у једној згради у мјесту Фајтовци.

Супружници имају још двоје дјеце, 15-годишњег дјечака и шестогодишњу дјевојчицу, а породица преживљава од скромне мјесечне инвалиднине која стиже на име њиховог малишана.

“Током трудноће није било никаквих проблема, све је било у реду, али се ситуација искомпликовала током порода па је Хајро рођен с деформисаном кичмом. Одмах је упућен у Клинички центар Сарајево, гдје је провео два мјесеца, а посљедњих седам година непрестано смо по здравственим установама”, каже малишанова мајка. Родитељи га два пута седмично воде у Дом здравља у Санском Мосту, гдје се подвргава физио-третманима.

И поред животних недаћа које су га задесиле, Хајро је, кажу отац и мајка, живахан дјечак.

“Никада није стао на ноге, али је пун воље за животом. Неуморан је у игри, непрестано пуже и истражује по кући, једноставно све га занима”, кажу родитељи. Сви који желе помоћи малом Хајри и омогућити његову операцију могу то учинити уплатом новчаних средстава на жиро рачун: 199-044-60564037-45 код Шпаркасе банке или више информација могу добити на број телефона 064/41-39-125.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана