Одржани Фестивали ракије, меда и народних рукотворина

Срна
Одржани Фестивали ракије, меда и народних рукотворина

Мркоњић Град - У Мркоњић Граду данас су одржани Фестивал домаће ракије, Етно фестивал “Јабука” и Дани меда, који су окупили око 70 излагача из Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/.

На штандовима су биле изложене разне врсте домаћих ракија, народних рукотворина, занатских производа, меда, прополиса и традиционалних јела.


Према оцјени стручног жирија, најбољу шљивовицу ове године имала је Жељка Ландека-Алексић из Рибника, друго мјесто припало је Ђорђу Ландеки из Рибника, а треће Мири Петровићу из Прњавора.

Произвођачи шљивовице кажу да је за квалитетну и добру ракију потребна здрава, зрела, кавлитетна шљива и адекватно суђе.

Драго Милиновић из Санског Моста проглашен је за најбољег “градимира” Републике Српске, јер је показао највише умијећа приликом оцјењивања јачине мркоњићке шљивовице, које је данас организовано.

Своје рукотворине данас су представили и чланови Еко-етно покрета из Превије код Рибника. “Ту су наше народне рукотворине од дрвета, гусле, тамбурице, али и змијањска мушка и женска народна ношња, те разне ткане рукотворине са змијањским везом”, рекла је Косана Тодоривић из Еко-етно покрета.

Чланице Удружења жена “Наша жена” из Подрашнице из Мркоњић Града ове године представиле су квалитетну домаћу храну која се припрема за славу.

“Правиле смо уштипке, кукурузе, пите, хељдине љевуше, а донијеле смо и наше ручне радове-плетива, хеклања, ткања. Изложиле смо чак и неке предмете који су стари по сто година”, навела је чланица Удружења Милена Ковачевић.

Душка Радаковић из Приједора изложила је 20 врста ракија, ликере, вина, мед и прополис.

Посјетиоци данас могли купити литар ракије шљиве и дрене, као и килограм меда за 15 КМ, прополис за пет КМ, купиново вино за 12 КМ, а сок од ароније за 10 КМ. За гусле је требало издвојити 250 КМ, а за дјечију змијањску ношњу 49 КМ.

Данашње дружење пратила је игра и пјесма локалних културно-умјеничких друштава “Петар Први Карађорђевић Мркоњић” и “Петар Кочић”.

Ове манифестације одржане су у оквиру Аранђеловданског вашара, који је почео у понедјељак, 19. новембра, предавањима за пољопривреднике, а завршава се данас.

Организатор је Агенција за привредни развој у сарадњи са општином, Културно-спортским центром “Петар Кочић”, а покровитељ је општина Мркоњић Град.

Према ријечима организатора, циљ је да се промовише и сачува традиција и обичаја народа Републике Српске, али и да се обогаћује туристичка понуда општине Мркоњић Град и Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана