Održana druga srbačka “Traktorijada”: Spretnost traktorista magnet za publiku

Dejan Jovičić
Održana druga srbačka “Traktorijada”: Spretnost traktorista magnet za publiku

Srbac - Druga srbačka “Traktorijada” okupila je u Poveliču više od stotinu traktorista, koji su se u nedjelju takmičili u dvije discipline, a najbrži u vožnji prikolice u rikverc bio je Srđan Gavrilović iz Nove Topole, dok su u disciplini navlačenja traktora bila tri pobjednika.

Ta disciplina podijeljena je u tri kategorije do 35, 70 i 130 konjskih snaga, a jedan od pobjednika Ognjen Školnik iz Nožičkog dolazi iz porodice koja ima višedecenijsku tradiciju bavljenja poljoprivredom i posjeduje zavidnu poljoprivrednu mehanizaciju.

- Na takmičenje sam došao traktorom marke “Massedž Ferguson”, koji je odnio pobjedu jer je imao veću masu od ostalih i stvarao snažniji pritisak na podlogu. U mom domaćinstvu već tri generacije se bave poljoprivredom i obrađujemo oko 70 hektara zemlje - rekao je Školnik.

Ovo neobično druženje proteklo je u sportsko-zabavnom duhu, a takmičari kažu da nije dovoljno imati samo nov i snažan traktor već i vještinu startovanja, a bitne su i druge “cake”, koje nisu hteli da otkrivaju.

U Srpcu postoje manifestacije kao što su “Biciklijada”, “Motorijada” i “Džipijada”, pa su i ratari odlučili da se barem jednom godišnje okupe uz muziku, druženje i brojna takmičenja. Najboljim vozačima u oba takmičenja uručene su simbolične nagrade, poput ulja i maziva, rotacionih svjetala i drugih dijelova za traktore.

- Srbačka “Traktorijada” polako prerasta u tradiciju opštine, zbog čega će od iduće godine ući u zvaničan kalendar kulturnih i sportskih manifestacija i biti snažnije podržana u finansijskom i organizacionom smislu iz opštinskog budžeta - rekao je načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević. On je odao priznanje grupi entuzijasta, organizatorima manifestacije koja je i ove godine okupila i oduševila nekoliko stotina posjetilaca iz cijele banjalučke regije.

- Ovaj događaj je za nas veoma bitan jer od poljoprivrede živi najveći broj Srpčana. Zato smo izdvojili novac i ove godine, ali ćemo naredni put to podići na još veći nivo - istakao je Dragosavljević.

Publika je bila oduševljena i uživala u uzbuđenju koje su priredili raspoloženi traktoristi.

- Odlično se provodim, bio sam na “Traktorijadi” i prošle godine i mislim da je ovo pun pogodak, s obzirom na to da je ovo poljoprivredni kraj u kojem ima mnogo ljudi koji veoma spretno barataju traktorima - rekao je Mihajlo Zorić, koji je se djecom posmatrao dešavanja u Poveliču.

Drugi put na srbačkoj “Traktorijadi” je bio poljoprivrednik Zoran Stijaković iz Kočićeva, koji je stigao traktorom marke “Massedž Ferguson”, koji je specijalno uredio za ovu priliku.

- Riječ je o starijem traktoru koji sam sastavio od dijelova sa najmanje četiri poljoprivredne mašine, tako da ima višenamjensku funkciju. Imam još tri traktora i kombajna u svom domaćinstvu. Godinama se bavim uzgojem ratarskih kultura i zadovoljan sam prinosima – rekao je Stijaković.

Planiraju da peku bika

Predsjednik Organizacionog odbora “Traktorijade” Aleksandar Nježić rekao je da će već od iduće godine uvesti određene novine.

- U planu nam je da obogatimo sadržaj u takmičarskom pogledu, a postoje i planovi da po uzoru na neke mjesne zajednice u okruženju ispečemo i bika na ražnju - rekao je Nježić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana