Одржана 16. међународна ревија фолклора “Шамачко прољеће”

Срна
Одржана 16. међународна ревија фолклора “Шамачко прољеће”

Шамац - Шеснаеста Међународна ревија фолклора “Шамачко прољеће”, на којој је учестовало више од 200 учесника из културно-умјетничких друштава из Србије, Републике Српске, БиХ и ФБиХ, одржана је вечерас у Шамцу.

Организатор ове манифестације је Кулурно-умјетничко друштво “Шамац”, а покровитељ општина.

Mанифестацију је отворио начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић, који је захвалио организаторима што дају допринос локалној заједници.

Милићевић је додао да су и млади и стари допринијели да ова шамачка ревија буде смјештена у календар Међународног савјета организација фолклорних фестивала и народне умјетности /ЦИОФ/, као једна од 1.000 фолклорних манифестација широм свијета.

“Мали Шамац је на једној тако значајној позорници и то је веома битно. Дајемо сви допринос да овај град буде што љепше и боље представљен у свијету и окружењу”, рекао је Милићевић.

Предсједник КУД-а “Шамац” Младен Радовић рекао је да су трећу годину заредом у свјетском календару свих фестивала свијета под директном јурисдикцијом ЦИОФ-а, што је привилегија.

“У БиХ тренутно има пет фестивала који испуњавају те услове. На крају ове манифестације послали смо из Посавине заједничку поруку свих учесника, а то је порука мира, љубави, толеранције и културне размјене коју сва друштва практикују у својим градовима”, истакао је Радовић.

Предсједник КУД-а “Крушик” из Ваљева Бранко Петровић рекао је да су први пут у Шамцу и представили су се играма из западне Србије “Ваљевска подвала”.

“Имамо више од 250 чланова, а вечерас смо дошли са 35. Много путујемо и много нам значе пријатељства по Републици Српској и БиХ”, рекао је Петровић.

Шамчанима су се вечерас представили КУД “Крушик” из Ваљева, КУД “Бранислав Нушић” из Владичиног Хана, КУД “Будућност” из Гламоча, КУД “Иличка” из Брчког, КУД “Дикан Давидибеговић” из Какња, Удружење за очување традиције из Приједора и домаћин КУД “Шамац”.

Међународна ревија фолклора одржана је поводом Дана општине Шамац, који ће бити обиљежен сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана