Održan narodni zbor na Patriji - mjestu proboja iz opkoljene Kozare

Srna
Održan narodni zbor na Patriji - mjestu proboja iz opkoljene Kozare

Prijedor - Delegacije grada Prijedora i gradskog odbora SUBNOR-a položile su danas vijence na spomenik na Patriji kod Prijedora, gdje su prije 77 godina partizanski odredi izvršili proboj iz opkoljene Kozare u vrijeme velike neprijateljske ofanzive.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je da je proboj na Patriji jedan od najznačajnijih momenata bitke na Kozari, koja je vođena od juna do početka jula 1942. godine.

“Prilikom proboja obruča 4. i 5. jula 1942. godine poginulo je oko 600 civila i oko 900 boraca, a mnogi stanovnici ovih krajeva koji nisu uspjeli da izađu iz obruča, sprovedeni su u Jasenovac i druge logore”, istakao je Rodić.

Načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Mišo Rodić rekao je da je posebno važno njegovati sjećanja na ovakve događaje, jer je to opomena da se ovakvo stradanje više nikada ne ponovi.

“Ovim činom sjećanja i narodnog zborovanja današnje generacije izražavaju svoje poštovanje i odaju počast precima, borcima Narodnooslobodilačkog rata, /NOR/ čija hrabrost, slobodarski duh i patriotizam i danas izazivaju divljenje”, naglasio je Rodić.

Nakon polaganja vijenaca i istorijskog časa u zaseoku Macure, mjestu gdje je probijen neprijateljski obruč, svečanost je završena velikim narodnim zborom.

Ovoj svečanosti prisustvovali su preživjeli učesnici NOR-a iz Prijedora, potomci učesnika NOR-a i članovi gradskih boračkih organizacija iz Prijedora, članovi gradskog Udruženja penzionera, KUD “Kozara” i Ženskog odbojkaškog kluba “Prijedor”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana