Одржан концерт КУД “Петар Први Карађорђевић Мркоњић”

Срна
Одржан концерт КУД “Петар Први Карађорђевић Мркоњић”

Мркоњић Град - Културно-умјетничко друштво /КУД/ “Петар Први Карађорђевић Мркоњић” из Мркоњић Града одржало је годишњи концерт.

Осим домаћина, публици су се традиционалним играма и пјесмама синоћ представили и чланови Удружења за његовање традиционалне културе “Шумадија” из Баточине и КУД “Петар Кочић” из Мркоњић Града.

Умјетнички руководилац КУД-а “Петар Први Карађорђевић Мркоњић” Милица Грмаш рекла је новинарима да се поносе што носе име Петра Мркоњића, ослободиоца ових крајева.

“Хтјели смо да се присјетимо њега и историје српског народа. Гости и ми смо приказали кореографије из оних мјеста куда је Мркоњић пролазио”, рекла је Грмашева.

Она је додала да ће друштво наставити и даље да вриједно ради на очувању обичаја овог краја.

“Много смо путовали у 2018. години, а ове године планирамо наступе у Зубином Потоку, као и у Бугарској или Турској, гдје ћемо се дружити и приказати наше обичаје и традицију”, истакла је она. КУД “Петар Први Карађорђевић Мркоњић” успјешно ради 29 година, а тренутно има више од 150 чланова и музичку секцију.

Годишњи концерт је само једна у низу манифестација које се организују у оквиру обиљежавања Дана општине Мркоњић Град, који је установљен у знак сјећања на 4. фебруар 1996. године, када су се послије петомјесечног избјеглиштва Мркоњићани вратили на своја огњишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана