Održan četvrti Sabor Macura u Beogradu

Glas Srpske
Održan četvrti Sabor Macura u Beogradu

Beograd - Više od 350 Macura iz Sjeverne Dalmacije, Republike Srpske i Republike Srbije okupilo se u beogradskom Centru „Sava“ na četvrtom po redu Saboru Macura.

Skup je organizovan pod pokroviteljstvom organizacionog odbora koji su činili starješina ovogodišnjeg Sabora Slavko Macura uz podršku Milivoja i Miloša Macura.

Prvi dio programa Sabora bio je posvećen odlasku u Hram Svetog Save na Vračaru, gdje je služen parastos za Macure koji više nisu među živima, posebno mnogobrojne nastradale od ustaške ruke tokom Drugog svjetskog rata i u logoru Jasenovac, kao i tokom ’90-ih godina kada se srpski narod sa zapadne strane Drine borio za svoja elementarna prava. Parastos je služio sveštenik Radivoje Panić i to, po prvi put, u kripti Hrama.

Drugi dio programa Sabora nastavljen je u Centru „Sava“, gdje se prisutnima obratio starješina Slavko Macura uz tople pozdrave i najljepše želje.

Starješina Slavko izrazio je veliko zadovoljstvo znatnim brojem prisutnih i činjenicom da Sabor iz godine u godinu privlači nove učesnike.

„U narednom periodu očekujem da povećamo broj aktivnosti kao i da mlađe Macure uzmu značajnije učešće u ovom poduhvatu i organizaciji“ zaključio je Slavko Macura.

Macure su po običaju imali priliku da vide i bogat kulturno-umjetnički program različitih izvođača iz Dalmacije, Srbije i Republike Srpske, da čuju nova saznanja o svom porijeklu, da se upoznaju i razgovaraju sa svojim saplemenicima čiji su preci prije skoro 500 godina počeli postepeno da napuštaju Crnu Goru razjedinivši se, dok se saborovanjem barem jednom godišnje, ponovo okupljaju.

Gostima Sabora obratili su se i Jovica Krtinić, predsjednik Društva srpskih rodoslovaca

„Porijeklo“ i profesor dr. Milenko Pekić.

Jovica Krtinić predstavio je ažurirane rezultate srpskog DNK projekta sa osvrtom na DNK porijeklo Srba u sjevernoj Dalmaciji dok je profesor Pejić prezentovao istoriju Macura iz bukovičkog kraja oslanjajući se na podatke iz zadarskog arhiva.

Obje teme su naišle na veliko interesovanje kod Macura s obzirom da su obogatile odnosno dopunile postojeće razumjevanje prošlosti macurskog roda.

Macure su u proteklom periodu razvili i svoj grb na kome se izdvajaju tri segmenta – na prvom je Arhangel Mihailo, zaštitnik svih Macura, na drugom su 4 ocila, simbol srpstva, a na posljednjem je crnogorska planina Komovi – postojbina plemena Macure.

Za starješinu sledećeg, jubilarnog petog Sabora Macura izabran je Milivoj Macura. Kako je najavljeno na skupu, na petom Saboru očekuje se dolazak Macura iz Poljske, Slovačke i Ukrajine u značajnijem broju.

Vesna Vuković, novinar „Srpskog kola“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana