Одиграна монодрама “Има нека тајна веза”

Срна
Одиграна монодрама “Има нека тајна веза”

Пале - Глумац Милан Димић извео је вечерас на Палама монодраму “Има нека тајна веза” посвећену српском пјеснику, књижевнику и телевизијском аутору Душку Трифуновићу.

Димић је рекао Срни да је овом монодрамом желио да врати славу великог пјесника који је остао у сјени оних који су компоновали музику на његове текстове, као што су “Има нека тајна веза”, “Шта би дао да си на мом мјесту”, “Милиција тренира строгоћу”.

Он је навео да монодрама прати живот Трифуновића од одласка из Сарајева до одласка у Нови Сад гдје, одвојен од жене, дјеце, путује и живи у неимаштини, само са једном картом коју користи у возу.

“Монодрама, у којој има много Трифуновићеве поезије, музике и доживљаја, настала је на четвртој години глуме у Бањалуци. Сам сам је режирао, радио драматургију, скупљао податке од свих извор и направио концепт драме”, рекао је Димић који у овој драми, осим Трифуновића, глуми још пет пјесникових пријатеља.

Он је додао да је ову монодраму на Палама извео пети пут, те да је наступао и у Народном позоришту Републике Српске, у Челинцу и Козарској Дубици, а у октбору ће наступити у оквиру манифестације “Шантићеви дани” у Мостару.

Манифестација “Дани Душка Трифуновића” биће завршена сутра, концертом и предавањем о теми “Тужне пјесме” које ће извести сопран Клаудија Кркотић, уз клавирску пратњу Соње Радојковић.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу код Брода 1933. године. Прву књигу издао је по доласку у Сарајево, са 25 година.

Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање “сарајевске рокенрол школе”. Аутор је текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су “Бијело дугме”, “Индекси”, Здравко Чолић, Арсен Дедић...

Остаће упамћен и као аутор емисија на телевизији Сарајево “Шта дјеца знају о завичају”.

Умро 2006. године у Сремским Карловцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана