Обнова “Дворова” оживљава бањски туризам Семберије

Љиљана Алексић
Обнова “Дворова” оживљава бањски туризам Семберије

Бијељина - Изградња затвореног базена, набавка медицинске опреме и склапање уговора са Фондом здравственог осигурања РС о боравку пацијената покренули су “Бању Дворови” са мртве тачке након више деценија.

Захваљујући кредиту од милион марака, одобреном уз сагласност Градске управе Бијељина и Министарства финансија РС, покренути су бројни послови, а руководство је уложило напоре да оживи семберијски бисер бањског туризма.

У овој години почела је изградња затвореног базена, који се налази у склопу хотела “Свети Стефан”, а отварање је планирано за почетак наредне године.

- Вриједност тог посла је око 60.000 КМ, а с обзиром на то да иде зима моћи ћемо обављати унутрашње радове које још треба да завршимо - рекао је директор “Бање Дворови” Милорад Зекић и додао да у наредних 30 дана слиједи набавка базенске опреме.

Истовремено, у току је и реконструкција хотела “Свети Стефан” који се налази у склопу ове установе. Дугогодишњи немар, али и вишедеценијско неулагање, утицали су на дотрајалост објекта.

- Успјели смо да у току ове године замијенимо столарију на трећем спрату хотела, а окречен је и дио соба и апартмана - рекао је Зекић. Обнову хотела планирају да наставе у 2019. години, у складу са приливом новца.

- Потребно је још да обновимо први и други спрат и сутерен, а требало би да замијенимо и кров, па да онда пређемо на унутрашњи дио хотела - каже Зекић. У медицински блок “Бање Дворови” такође је улагано и набављана је нова опрема, за шта је утрошено око 70.000 марака.

- Набавили смо неопходну медицинску опрему, када за подводну масажу замијењена је новом, а купљена је и нова ткз. четвороћелијска купка, те ласери и још један дио опреме за кинези салу, тако да смо значајно побољшали услове за наше пацијенте - рекао је Зекић и додао да је идуће године планирана реконструкција и осталог дијела хотела. На крају, оно што би заокружило сав посао, према ријечима Зекића, је нова фасада на хотелу.

- Годинама није улагано ништа и милион марака не може покрити све потребне трошкове. У међувремену, чекамо и информације о статусу, да ли ће се ићи у јавно-приватно партнерство, с обзиром на то да је бања стоодстотно у власништву града Бијељина. Мислим да ћемо у сарадњи са Градском управом то рјешавати, али и радити на новим пројектима, јер ова бања је бисер Семберије - закључио је Зекић.

“Бања Дворови” у овом облику опстаје од 1993. године и од тада није било значајнијих улагања у смјештајне и медицинске капацитете, као ни у њен туристички и рекреативни дио.

У оквиру ње налазе се и базени са термоминералном водом, чија је температура на изворишту 73 степена Целзијуса. Све то током љета привлачи велики број туриста из Срема, Мачве, Јадра и свих крајева БиХ. Боравак у овој бањи препоручује се обољелима од гинеколошких и реуматских болести, као и дијабетеса и кожних обољења.

Љетни пех

Година на измаку била је лоша за “Бању Дворови” у погледу прилива финансија. Упркос амбициозним плановима на почетку љетне туристичке сезоне, од које се много очекивало, лоши временски услови довели су до минуса у пословању.

Милорад Зекић каже да је план продаја од 70.000 до 100.000 улазница за базене. Међутим, продато је свега око 50.000 улазница, што се одразило на приходе.

- Јун и јул су обиловали кишом, па базени нису могли да раде. Тек мало боља ситуација била је у августу - каже Зекић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана