Ново гнијездо чека повратак рода

Срна
Ново гнијездо чека повратак рода

Сребреница - Група љубитеља птица и природе из Братунца покренула је и успјешно реализовала акцију изградње новог гнијезда за роде у овом мјесту, јер је старо било оштећено и оборено приликом изградње новог здравственог објекта.

Прије десет година, пар рода се “населио” на један стуб у дворишту братуначког Дома здравља, гдје су, “без урбанистичке и грађевинске дозволе”, подигле гнијездо и без “одобрења за азил” наставиле живот.


Роде су се враћале сваког прољећа у овај подрињски градић и измамиле симпатије и пажњу многих, а посебно радознале дјеце.

У Братунцу роде подижу своје младе, ту “љетују”, хранећи се по оближњим мочварама, око неколико рјечица и Дрине, које протичу у непосредној близини, а у јесен одлазе у топлије крајеве.

По одласку рода, ове јесени њихово гнијездо је пало због оштећења, па су љубитељи ових птица и природе брзо реаговали и направили ново и безбједније, које чека ове селице да се на прољеће појаве и “уселе” у “новоградњу”.

Покретач акције, братуначки рибочувар и заљубљеник у природу Бобан Филиповић наводи да је његова идеја о изградњи новог гнијезда наишла на подршку локалних фирми јер су роде постале атракција за овдашње становништво, посебно за дјецу.

Фирма “Емпро” направила је металну конструкцију, која је поцинчана у Фабрици за поцинчавање у Сребреници и монтирана на бетонски стуб, који је обезбиједила и поставила “Електродистрибуција” из Братунца.

“На ту конструкцију враћен је преостали материјал од старог оштећеног гнијезда”, каже Филиповић и додаје да је тако створен привид да гнијездо није ни помјерано.

Филиповић истиче да се пословодство Дома здравља сагласило да стуб и гнијездо за роде буду постављени на исту локацију, те да ће без “упутнице” примити роде на прољеће.

Он је захвалио свима који су подржали иницијативу и исказалу емпатију према овим птицама, те позвао суграђане да поведу више бриге о природи, а посебно о стаништима ријетких животињских и биљних врста да би и будући нараштаји могли уживати у њиховој љепоти.

Филиповић наводи да је прије неколико дана видио и фотографисао једну роду поред Дрине. “Чудно је што је још ту, иако изгледа здраво”, констатује он.

Због тога је контактирао надлежну организацију у Србији, гдје му је речено да, због топлије климе у овим крајевима, током посљедњих година неке роде остају и зимују уз ријеке и на Обедској бари у Срему.

Заљубљеници природе и симпатизери братуначких птица селица очекују да ће на прољеће роде поново доћи на старо мјесто, али у ново гнијездо и да ће и даље изазивати пажњу и мамити погледе Братунчана, те бити “доказ” за приче најмлађима да - “дјецу доносе роде”.

Неки мјештани се надају да би ново гнијездо за роде могло да предскаже “беби-бум” у овом мјесту. Многи вјерују да ново гнијездо симболизује и пристизање већег броја колијевки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана