Novi manastir u Čirkin Polju kao vaskrsnuće Miloševca

S. Ta. - M. V.
Novi manastir u Čirkin Polju kao vaskrsnuće Miloševca

Prijedor - Vladika banjalučki Jefrem juče je u sasluženje sveštenstva Banjalučke eparhije i u prisustvu velikog broja Prijedorčana služio prvu molitvu i osveštao temelje manastira posvećenog Pokrovu presvete Bogorodice u blizini srednjovjekovnog manastira Miloševac u Čirkin Polju.

Vladika Jefrem je poručio da je početak gradnje manastira velika radost u vremenu, kada nam je najpotrebnije da budemo i duhovno snažni.

- Manastiri su nekada bili duhovna baza odakle se polazilo i dolazilo i oni su održavali snagu jednog naroda i pomagali mu da sačuva svoje ime, jezik, vjeru i kulturu, a jedan od takvih je bio ovaj manastir pod Kozarom - rekao je vladika Jefrem.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin izjavio je da na ovaj način nekadašnji manastir Miloševac doživljava svoju obnovu i vaskrsnuće te da su jučerašnjim činom svečano ovjenčani radovi na manastiru, koji su nedavno započeli i stigli do završetka temelja. Kumovi ovog manastira su Marko Pavić iz Prijedora i Vinko Vujasin iz Banjaluke.

Vladika Jefrem u subotu je služio svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Pokrova presvete Bogorodice u Gradišci, povodom pokrivanja kupole hrama sa pozlatom i postavljanja časnih krstova na hram.

Arhijerejski namjesnik gradiški Gojko Slijepčević je istakao da je ovo poseban dan za crkvu u Gradišci, koja obilježava uspješan završetak prve faze obnove hrama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana