Нови конак и деценија монашког живота у манастиру Ступље код Прњавора

Бране Радуловић
Нови конак и деценија монашког живота у манастиру Ступље код Прњавора

Прњавор - Грађевинска сезона у манастиру Ступље у Горњим Вијачанима не престаје ни ових септембарских дана, а осим што ће добити нови конак са народном трпезаријом, ова светиња крајем године обиљежиће и деценију монашког живота.

С обзиром на то да се манастир налази међу трију општина, Прњавора, Челинца и Теслића, њему гравитира велики број вјерника, па је већа народна кухиња била неопходна.

- Имамо један конак, али нема увијек довољно простора, па смо, уз благослов епископа бањалучког Јефрема, почели да градимо народну трпезарију која ће бити већа и гдје ће моћи да се послужи више људи, поготово недјељом, послије свете литургије, као и када су манастирска слава и већи празници. Тада се припрема ручак и сви ће моћи сјести и послужити се храном - каже отац Георгије.

Нема прецизно одређеног рока за завршавање радова јер је потребно много рада и материјалних средстава, а осим народне трпезарије, у овом објекту биће и капела за прислуживање свијећа и манастирска сувенирница за продају свијећа и сувенира.

На комплексу који се стално шири налази се рјечица Манастирица, која зна да покаже и друго лице и изазове проблеме на градилишту и монасима.

- У посљедњих неколико мјесеци два или три пута је плавила. Први пут за Ђурђевдан, па онда за Светог пророка Илију. Ниво воде је повећан, вода је поплавила пут и однијела дрвени мостић, тако да смо морали да изградимо нови мост и поправимо прилазну саобраћајницу - објашњава монах Георгије.

Остаци те светиње откривени су 1994. године када су почели радови на том комплексу, који добија своју завршну физиономију. Вјерници се враћају својим духовним коријенима и вјери.

- Сваке године имамо све више вјерника и посјетилаца. У новембру ће бити десет година од када се овдје  вратио монашки живот. Како вријеме пролази, људи све више знају за манастир Ступље и долазе у посјету. Љети имамо више посјетилаца, а сваке недјеље на свету литургију долази доста људи, како мјештана из Горњих Вијачана, тако и из сусједних парохија, али и из Бањалуке, Прњавора, Теслића, Челинца, Котор Вароша, Добоја и других градова РС, као и наших људи из иностранства - каже монах  Георгије.

По народном предању, манастир Ступље је задужбина српског краља Драгутина, а Турци су га похарали 1691. године. Бјежећи од турске одмазде, ступљанско монашко братство скрасило се у славонском манастиру Ораховица. Рукописне књиге настале у манастиру Ступље тамо су и сачуване. Обнову манастира започео  је 1994. године Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС.  +++

Све иде по плану

Екипу грађевинских радника, ангажованих на проширењу манастирског конака и трпезарије, предводи пословођа Предраг Прерадовић.

- Грађевина добро напредује јер имамо квалификоване и способне кадрове. Добро сарађујемо са старјешином и особљем манастира, као и с управом епархије, пратећи динамику радова - каже Прерадовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана