Нови центри за јачи економски раст

А. Ј. Р.
Нови центри за јачи економски раст

Бањалука - Влада РС планира у наредном периоду основати научноистраживачке центре који би били на услузи домаћим привредницима приликом креирања квалитетних пословних идеја и модела, а све с циљем економског раста Српске.

Истакнуто је то јуче након састанка министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђана Рајчевића и представника Уније удружења послодаваца Српске који је одржан у Бањалуци с циљем проналажења модела за побољшање односа између научне и пословне заједнице.

Рајчевић је рекао да су научнотехнолошки развој и остваривање синергије између научне и пословне заједнице међу значајним приоритетима Владе Српске, истичући да је задатак пословне заједница да одговори на питање који су јој профили високообразованих кадрова потребни, како би се у складу с тим, могле предузети мјере ревизије уписне политике за сљедећу академску годину и усмјеравања система високог образовања.

- Циљ нам је да направимо синергију у оквиру које ће се испред научноистраживачке заједнице појављивати одређене иновације, патенти и све што домаћи пословни субјекти и пословна заједница могу користити у комерцијалне сврхе - казао је Рајчевић након састанка и додао да је у плану да се већ ове године иницира оснивање научноистраживачких центара који ће бити на услузи привредницима, а из којих ће се изродити квалитетне пословне идеје у функцији економског раста РС.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић рекао је да је структура домаће привредне таква да највећи број компанија ради лон-послове за стране фирме, што је на најнижем степену плаћања и развоја. Он је истакао да је пословна заједница свјесна да одлазак квалитетних радника може бити спријечен повећањем плата и цијене рада, али да је на том плану, уз смањење пореза и доприноса и повећање продуктивности, потребно увођење нових технологија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана